KAOS U TENNESSEEJU

NAPAD NA AMERIČKU RATNUMORNARICU Mladić iz Kuvajta izrešetaočetvoricu vojnika: 'Ovo je teroristički čin'

Napadač je pucao na dvjema lokacijama, policija ga je nakon velike potjere ubila na autocesti
 AFP

Četiri američka marinca likvidirana su u pucnjavi do koje je u četvrtak došlo u dvjema zgradama američke ratne mornarice u Chattanoogi u saveznoj državi Tennessee.

Prema riječima lokalnog tužitelja, oba zločina trenutno se vode kao mogući 'čin domaćeg terorizma'. Kada spominju frazu 'domaći terorizam', Amerikanci aludiraju na mogućnost da je autor čina američki državljanin.

Pucnjevi su se prvo začuli u mornaričkom centru za regrutaciju, a kasnije i u desetak kilometara udaljenom centru mornaričkih rezervista.

U policiji tvrde da je na objema lokacima pucao isti čovjek, kojega su vlasti kasnije identificirale kao Muhammada Youssefa Abdulazeeza (24). Nakon prvotnog kaosa i mnoštva kontradiktornih informacija potvrđeno je da je u konačnici i napadač ubijen.

Prema prvim informacijama, vjeruje se da je Muhammad Youssef Abdulazeez rodom iz Kuvajta, ali zasad nije jasno posjeduje li američko državljanstvo. Navodno je imao prijavljeno prebivalište u jednom mjestu u okolici Chattanooge. Nema ni podataka o njegovim motivima, a ni špekulacije o njegovoj navodnoj povezanosti s islamskim radikalima nisu potvrđene.

Šef istrage, agent FBI-a Ed Reinhold, potvrdio je da je do prve pucnjave došlo nešto prije 11 sati po lokalnom vremenu u centru za regrutaciju na istoku grada. Napadač je zatim Fordom Mustangom pobjegao s mjesta zločina, a policija je za njim krenula u potjeru te ga je ubila desetak minuta kasnije na autocesti u neposrednoj blizini centra rezervista.

Nije u potpunosti razjašnjeno u kojim su okolnostima četvorica marinaca izgubila život, ali svi su leševi pronađeni u centru rezervista. Jedan je marinac ondje ozlijeđen, a nakon kraćeg vremena pustili su ga iz bolnice.

'Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države. Ovi su vojnici služili svojoj domovini s ponosom', rekao je između ostalog savezni tužitelj Bill Kilden, čije je riječi prenio BBC.

'Istražujemo ovo kao čin domaćeg terorizma', dodao je na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Chattanooge Andy Berke na Twitteru je napisao da se dogodio strašan incident te je uputio molitve za sve koji su na bilo koji način pogođeni današnjim događajima.

Svjedoci govore da su vidjeli napadača kako u centru za regrutaciju puca iz automobila. 'Bilo je jako bučno, ispaljeno je jako puno metaka', rekla je svjedokinja Gina Mule, zaposlena u jedom obližnjem restoranu.

Iz Bijele su kuće samo kratko rekli da je predsjednik Barack Obama primio onavijest o događajima u Tennesseeju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 16:23