KIJEV UZVRAĆA UDARAC

Napad kakav se ne pamti od početka rata: Sada se zna koji je bio glavni cilj, ovo je bio ‘čisti pogodak‘!

Naftna rafinerija Tuapse, izgrađena 1929. godine, smještena je na ruskoj obali Crnog mora i jedna je od najstarijih u zemlji

Udar ukrajinskog drona

 X Screenshot/

Ukrajina je u petak ujutro dronovima napala najveću naftnu rafineriju na ruskoj obali Crnog mora, objavile su vlasti, piše Newsweek.

Napad na rafineriju u vlasništvu Rosnefta u gradu Tuapse na jugu Rusije, prijavile su lokalne vlasti i rekle da je u postrojenju izbio požar te da hitne službe rade na njegovom gašenju.

‘Prema prvim informacijama, nema žrtava‘, objavile su hitne službe regije Krasnodar na platformi Telegram.

Ruska luka Novorosijsk na Crnom moru i Sevastopolj na Krimu također su napadnuti u masivnom zračnom napadu za koji rusko Ministarstvo obrane kaže da je uključivao najmanje stotinu dronova.

Snage Kijeva su ove godine pojačale svoje napade na ruske rafinerije u nadi da će omesti rusku proizvodnju goriva. Od početka rata do sada je izvedeno 13 uspješnih napada na ruske rafinerije pri čemu su gađana i neka od najvećih postrojenja u zemlji, objavila je Ukrajina.

Naftna rafinerija Tuapse, izgrađena 1929. godine, smještena je na ruskoj obali Crnog mora i jedna je od najstarijih u zemlji. Gorivom opskrbljuje zemlje poput Kine, Malezije, Turske i Singapura.

Telegram kanal Shot objavio je da su se u Tuapsu oglasile sirene za uzbunu.

Veniamin Kondratjev, guverner regije Krasnodar, rekao je na Telegramu da je Ukrajina tijekom noći ‘neuspješno pokušala napasti i civilne ciljeve‘ u Novorosijsku.

Sustavi protuzračne obrne uspješno su presreli više od 10 dronova, no vatra je izbila zbog zapaljenih krhotina. Nije bilo žrtava, kazao je.

‘Molim građane Novorosijska da ostanu mirni i da ne slikaju niti ne snimaju operacije naše protuzračne obrane te da ih ne objavljuju na društvenim mrežama‘, napisao je na Telegramu.

Guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, prijavio je pokušaj napada ukrajinskih snaga na taj lučki grad. Rekao je da su krhotine oštetile električnu infrastrukturu zbog čega je dio grada ostao bez struje.

Ukrajina, službeno, još nije komentirala ove napade, ali je savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, objavio video napada na platformi X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:55