RAT ZA LIBIJU

Naoružavaju se čak i djeca, Gadafi im nudi i aute i novac

‘Molim vas, Ujedinjeni narodi, spasite Libiju’, u suzama je Vijeće sigurnosti molio libijski veleposlanik
 AP

TRIPOLI - Režim Moamara Gadafija počeo je naoružavati civile kako bi po glavnom gradu uspostavili kontrolne točke i tako pokušali spriječiti nove prosvjede, javljali su danas svjetskim medijima stanovnici Tripolija.

Crvena od vatre

Nakon što je Gadafi u petak najavio da će “otvoriti skladišta oružja da bi se svi Libijci mogli naoružati, a Libija postati crvena od vatre”, danas je 40-godišnji poduzetnik za Associated Press ispričao da je vidio Gadafijeve pristaše kako ulaze u sjedište jednog od pukovnikovih revolucionarnih odbora i odlaze s puškama. Rekao je da režim nudi automobil i novac svakom od pristaša koji sa sobom dovede još tri dobrovoljca.

Kamioni smrti

- Netko iz starih odbora će doći, pa će ih biti četiri. Naoružat će ih kako bi terorizirali narod - rekao je.

Drugi su očevici javljali da njihovim četvrtima patroliraju kamioni puni civila s automatskim puškama. Mnogi su mladi, čak i tinejdžeri, i nose zelene trake oko ruke ili glave kako bi pokazali da pripadaju režimu.

I dok je u Tripoliju danas bilo mirno jer se većina stanovnika nije usudila izaći iz domova, bitke za prevlast vodile su su u nekoliko gradova. Associated Press javlja da su čak i u sjeverozapadnoj Libiji, oko Tripolija, gdje je Gadafi moćan, nekoliko gradova preuzeli prosvjednici, a pokušaji vladinih postrojbi da vrate kontrolu nad Zawiyom i Misratom nisu uspjeli.

Emotivno je bilo preksinoć u Ujedinjenim narodima, gdje se šef libijskog izaslanstva Abdurrahman Shalgham odrekao Gadafija, svog prijatelja iz djetinjstva. Shalghm je govorio je o tome kako je Adolf Hitler tvrdio da nije bitno koliko će Nijemaca poginuti kada je naredio invaziju Sovjetskog Saveza te o sličnim tvrdnjama Pola Pota i Josifa Staljina.

Američke sankcije

- Ne možete biti lider ako ubijate svoj narod samo zato što kaže da želi biti slobodan. Reći da želite biti slobodni nije zločin - rekao je. - Molim vas, Ujedinjeni narodi, spasite Libiju!

Njegov zamjenik Ibrahim Dabbashi sjedio je iza njega u suzama, a Ban i nekoliko izaslanika u Vijeću sigurnosti nakon njegova govora su ga zagrlili. Vijeće sigurnosti UN-a za danas je planiralo novu sjednicu kako bi razmotrili uvođenje embarga na oružje protiv libijske vlade te zabranu putovanja i zamrzavanje imovine Gadafija, njegove obitelji i ključnih članova vlade. Takve su sankcije preksinoć već jednostrano uvele Sjedinjene Države, koje su zatvorile i veleposlanstvo u Tripoliju, a embargo i zamrzavanje imovine režimu dogovorila je i EU. Britanski pak dužnosnici zovu visoke dužnosnike libijskog režima te ih pokušavaju uvjeriti da napuste Gadafija ili riskiraju da zajedno s njim budu optuženi za zločine protiv čovječnosti. Britanija i Francuska sastavljaju i rezoluciju Vijeća sigurnosti u kojoj će se tražiti da se libijskom vodstvu sudi u Haagu.

Berlusconi: Gadafi gubi kontrolu

RIM - Gadafi trpi udarce, čini se da više ne kontrolira situaciju”, otkrio je talijanski premijer Silvio Berlusconi, govoreći u subotu na XLVI kongresu sićušne vladine Talijanske republikanske stranke. Talijanski premijer je otkrio kako se čini da Gadafi gubi kontrolu nepuna tri dana nakonšto je sva Libija pala u ruke pobunjenika, osim Tripolija, Sirte i njihove okolice. Talijanski ministar obrane Ignazio La Russa također je u subotu rekao da je de fakto suspendiran talijansko-libijski ugovor o prijateljstvu, prema kojemu je Italija Libiji dužna pet milijardi eura odštete za kolonijalne zločine.

Nakon tog ugovora Berlusconi je više puta javno naglasio da njega i Gadafija veže i osobno prijateljstvo. (Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:21