OBJAVIO ŠEF ESA-E

Nakon više odgoda, određeno kad će Ariane 6 imati svoj prvi dugoočekivani let: Ima i jednu veliku prednost...

Članice ESA-e dogovorile su razvoj te rakete 2014. godine

Ariane 6

 Ludovic Marin/Afp

Europska raketa Ariane 6 imat će svoj dugoočekivani prvi let 9. srpnja, najavio je čelnik Europske svemirske agencije (ESA) u srijedu.

Nakon više odgoda, do lansiranja će doći godinu dana nakon što je umirovljen njezin prethodnik, Ariane 5, nakon čega je Europa ostala bez samostalnog načina da šalje satelite u svemir.

Prvi komercijalni let rakete trebao bi se dogoditi do kraja godine, rekao je direktor ESA-e Josef Aschbacher novinarima u Berlinu.

Ta agencija koja broji 22 članice u studenom je odredila period od sredine lipnja do kraja srpnje ove godine za prva testna lansiranja.

Članice ESA-e dogovorile su razvoj te rakete 2014. godine, kao odgovor na sve veću konkurenciju na tržištu komercijalnih lansiranja. Njezin dovršetak, isprva zakazan za 2020., nekoliko je puta odgođen.

Aschbacher je rekao da su tvrtke poput Amazona već izrazile interes za suradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja.

Ariane 6 razvio je ArianeGroup, zajednički projekt Airbusa i Safrana. Europa i dalje razmatra kako biti još konkurentnija u idućoj generaciji lansera. ESA ih trenutno razvija i nabavlja, no želi stvoriti sustav koji će zrcaliti razvoj američkog SpaceX-a.

To bi započelo novom generacijom mini-lansera koji bi mogli biti dugoročna zamjena težim raketama poput Ariane 6 i Vega C.

Aschbacher je naglasio kako je cilj moći garantirati tvrtkama određeni broj lansiranja u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 16:18