ŽIVOT NA RUBU

Nakon strašne oluje luksuzna vila vrijedne milijune završila na rubu litice, radiolog: Ne idem van!

Nezapamćene oluje i obilne padaline pogodile su početkom veljače dio Kalifornije

Kuća na litici u Dana Pointu

 Patrick T. Fallon/Afp

Tri kuće čija se vrijednost procjenjuje na više milijuna eura, a smještene su uz rub litice u južnoj Kaliforniji, smatraju se sigurnima za život. Unatoč činjenici da je veliki dio grebena završio u oceanu nakon nedavnog odrona.

Nezapamćene oluje i obilne padaline pogodile su početkom veljače dio Kalifornije, a vile u Dana Pointu našle su se u opasnosti. Najskuplja kuća na tom dijelu obale vrijedi 15,9 milijuna dolara i u vlasništvu je lokalnog radiologa, 82-godišnjeg Lewisa Bruggemana.

- Kuća je stabilna, nije ugrožena i neće biti označena crvenom naljepnicom. Grad se slaže da kuća nema većih strukturalnih oštećenja, rekao je Bruggeman.

Načelnik Dana Pointa Mike Killebrew rekao je za CBS News da su geotehnički inženjer i građevinski inspektor iz grada posjetili jednu od tri vile - kuću u obliku slova A, najudaljeniju na rubu - i zaključili da ne postoji neposredna opasnost za kuću.

Otišli su na lice mjesta kako bi procijenili situaciju, ali i razgovarali s vlasnikom vile. Urušavanje dijela litice Dana Pointa uslijedilo je nakon rekordnih padalina u južnoj Kaliforniji, koje su uzrokovale klizišta i poplave diljem regije.

Videosnimka iz helikoptera prikazuje jednu od kuća kako visi s litice i djelomice u zraku, dok se čini da su druge dvije opasno blizu ruba. Iako stručnjaci tvrde da su tri spomenute vile sigurne za život, morat će se napraviti dodatni radovi kako bi izdržale sljedeće oluje.

- Moramo poduzeti opsežne radove kako bi stabilizirali kuću, rekao je za Washington Post Kyle Tourjé, izvršni potpredsjednik Alpha Structural, inženjerske tvrtke iz Los Angelesa.

image
Patrick T. Fallon/Afp
image
Patrick T. Fallon/Afp
image
Patrick T. Fallon/Afp
image

Kuća na litici u Dana Pointu

Patrick T. Fallon/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:29