ŠTO JE SLJEDEĆE?

Nakon što je na prosvjednike poslao tenkove i zrakoplove, Moamar Gadafi najavljuje 'velike reforme'

Gadafi planira povećati ovlasti lokalnih vlada, dok pobunjenici istodobno tvrde da kontroliraju sve više gradova na istoku zemlje.

Libijski čelnik Moamar Gadafi uskoro će najaviti 'velike reforme' s ciljem prenošenja ovlasti na lokalne vlade koje će imati nadzor nad vlastitim proračunima, navodi televizija Al Arabija pozivajući se na libijsku državnu televiziju. Agencije istodobno javljaju da pobunjenici kontroliraju gotovo cijeli istočni dio zemlje, a stanovnici Tobruka potvrdili su da vladaju gradom.

Ranije je Gadafi naredio vojsci da poduzme sve mjere protiv prosvjednika . Na nenaoružane demonstrante poslani su tenkovi, helikopteri i vojni zrakoplovi .

Napadnuto i ozlijeđeno 10 državljana BiH. Naši će se radnici sami pokušati probiti na sigurno

Prema javljanju Al Jazeere, vojska je lovcima bombardirala dijelove Tripolija, glavnog grada Libije, dok su plaćenici nastavili su pucnjavom po civilima.

Reuters izvještava kako je u Al Bajdiju, gradu na samom istoku, tijekom noći ubijeno 26 proturežimskih prosvjednika. Plaćenici ne biraju sredstva za gušenje pobune pa u krvavim okršajima koriste i tenkove.

Uletno-sletne staze zračne luke u Bengaziju ne mogu se više koristiti za evakuaciju nakon što su Gadafijevi ljudi bombardirali to područje. Prema riječima svjedoka koji je uspio pobjeći iz drugog po veličini libijskog grada tamo je smrtno stradalo minimalno 2000 ljudi. Tu informaciju nije moguće potvrditi.

Većina zemalja čiji državljani se nalaze u Libiji, bilo poslovno bilo privatno, dobila je dopuštenje za evakuaciju zrakoplovima iz Tripolija. U pripremi je i jedan hrvatski zrakoplov koji bi trebao tijekom dana evakuirati dio radnika Montmontaže.

U međuvremenu, politička situacija za Gadafija ne izgleda ni malo dobro. Odriču ga se gotovo svi, prvenstveno veleposlanici potom ministri i časnici vojske.

Do sada se vladavine Gadafija odrekao veleposlanik Libije u Sjedinjenim Američkim Državama kao i oni u Indiji, Kini, Australiji, Maleziji i Bangladešu. Također, svi u svojim ostavkama pozivaju diktatora da vlast prepusti narodu.

Nestabilno stanje u Libiji utječe i na svjetsku opskrbu naftom. Naime, Italija dobiva četvrtinu zaliha nafte te desetinu zaliha plina. Međutim, ta je opskrba prekinuta.

Zemlje članice OPEC-a održale su neslužbeni sastanak u Rijadu gdje se zbog krize u Libiji raspravljalo o povećanju proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:39