SRAMOTA

Nakon skandaloznog sastanka u Pekingu, stiže još jedna bomba iz Moskve: ‘Zar ste potpuno slijepi?!‘

Gazprom je priopćio da Mađarska ove zime planira od Moskve kupiti veće količine ruskog plina

Viktor Orban

 Marco Bertorello/Afp/Profimedia/Marco Bertorello/afp/profimedia

Dok sa Zapada stižu sve glasnije kritike prema Mađarskoj da financira rat u Ukrajini jer ne podržava sankcije prema Rusiji, naftni div Gazprom priopćio je da Mađarska ove zime planira od Moskve kupiti veće količine ruskog plina, piše Politico.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller rekao je da ‘prilično veće količine plina stižu na mađarsko tržište‘. Dodao je da je ove godine Mađarskoj već isporučeno 1,3 milijarde kubičnih metara plina, kao dodatak postojećim ugovorima.

Ime Alekseja Millera nalazi se na popisu sankcioniranih osoba od strane SAD-a i Velike Britanije zbog njegove davanja podrške ratu u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban prošloga je tjedna u Pekingu razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a razgovaralo se o isporukama plina i nafte, ali i o opskrbi nuklearnim gorivom. Orban je ranije govorio da Budimpešta ‘neće dopustiti sankcije koje bi dodatno pridonijele rastu inflacije u Mađarskoj‘, te rekao da neće podržati oštrije sankcije na razini EU-a.

David Pressman, američki veleposlanik u Mađarskoj, nazvao je sastanak Orban-Putin ‘zabrinjavajućim‘ i rekao da sada postoji potreba za raspravom o ‘produbljenim odnosima Budimpešte i Moskve‘.

Pressman je u objavi na X-u rekao da je mađarski čelnik odlučio stati uz čovjeka čije su ‘snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, jedini među zapadnim saveznicima‘.

- Dok Rusija udara po civilima, Mađarska potpisuje poslovne aranžmane, rekao je.

Orbanov glavni politički suradnik Balazs Orban odbacio je američke kritike, rekavši da je Mađarska "sita" "licemjerja" američkog veleposlanika.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine odbilo je potvrditi ili komentirati objavu Gazproma, a operater centrale za Politico je rekao da dužnosnici vanjskopolitičkog resora uživaju u produženom vikendu u povodu Dana republike, koji se obilježava u znak sjećanja na ustanak protiv sovjetske represije i za liberalizaciju društva od komunizma 1956. godine.

U travnju je Oleg Ustenko, ekonomski savjetnik ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog, rekao da je niz novih sporazuma između Mađarske i Rusije učinio tu državu članicu EU-a sukrivcem u ukrajinskom sukobu.

image

Viktor Orban i Vladimir Putin

Grigory Sysoyev/Afp

- Morate biti potpuno slijepi da ne vidite kakve zločine sponzorirate. Kupnja dodatnog plina od Rusa znači da im dajete više kapaciteta za eskalaciju rata, rekao je tada za Politico.

- Sigurnost opskrbe Mađarske energijom zahtijeva nesmetan transport plina, nafte i nuklearnog goriva, poručio je mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó nakon potpisanog sporazuma ranije ove godine koji je Gazpromu omogućio prodaju dodatnih zaliha u zemlji.

- Da bi se ispunila ova tri uvjeta, mađarsko-ruska energetska suradnja mora biti neprekinuta. To nema veze s političkim preferencijama, istaknuo je.

Podsjetimo, Orban je prošloga utorka održao bilateralni sastanak s Putinom na marginama foruma ‘Pojas i put‘ u Pekingu. On je jedini čelnik države članice Europske unije koji je prisustvovao forumu ili se sastao s Putinom otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače 2022.

Orban je rekao Putinu tijekom njihova sastanka u Pekingu da se Mađarska nikada nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušavala je spasiti bilateralne kontakte.

Nakon Orbanova sastanka okupili su se veleposlanici zemalja NATO-a i Švedske koji se nalaze u Budimpešti kako bi razgovarali o zabrinutostima zbog sve većeg približavanja Mađarske Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00