VELIKI PRITISAK

Nakon napada na vojnika koji je umalo izgubio život, Poljska uvodi tampon zonu na granici s Bjelorusijom

Poljska će početkom sljedećeg tjedna ponovno uvesti tampon zonu od 200 metara na granici s Bjelorusijom

Ilustracija migranti

 Jens Schlueter/Afp

Poljska će početkom sljedećeg tjedna ponovno uvesti tampon zonu od 200 metara na granici s Bjelorusijom, rekao je u srijedu poljski premijer Donald Tusk nakon što se vojnik napadnut na granici bori za život.

Granica je postala žarište otkako su 2021. migranti počeli onamo stizati i nakon što je Bjelorusija, bliski ruski saveznik, navodno na Bliskom istoku otvorila putničke agencije s ponudom nove neslužbene rute prema Europi, što je potez koji Europska unija smatra osmišljenim da bi se stvorila kriza.

Bjelorusija odbacuje optužbe po kojima pomaže preusmjeriti migrante do poljske granice, a iz Minska u srijedu nije bilo komentara na Tuskovu objavu.

- Preporučeno nam je da uskoro vratimo tampon zonu od 200 metara u ovome području gdje god je to moguće. Spremni smo takvu odluku donijeti početkom sljedećeg tjedna, rekao je Tusk na konferenciji za novinare održanoj blizu granice.

Posljednjih tjedana došlo je do povećanja broja migranata koji granicu nastoje prijeći ilegalno, a graničari izvješćuju o brojnim nasilnim incidentima. U utorak je kroz pograničnu ogradu nožem napadnut poljski vojnik i sada je u životnoj opasnosti.

- Ovdje nemamo posla s tražiteljima azila, već s koordiniranom, na više razina vrlo pažljivo osmišljenom operacijom čija je svrha probiti poljsku granicu i destabilizirati zemlju, rekao je Tusk.

Poljska planira potrošiti 10 milijardi zlota (2,55 milijardi dolara) na jačanje svoje granice s Bjelorusijom, a ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz je rekao da je Poljska spremna povećati broj vojnika na granici s 5500, koliko ih je trenutačno ondje stacionirano, ali nije rekao koliko će ih više biti ubuduće.

Tampon zonu prvobitno je uvela prethodna nacionalistička vlada stranke Pravo i pravda (PiS) 2021.

U to su vrijeme zagovornici ljudskih prava i članovi Tuskove Građanske koalicije (KO) kritizirali potez, jer su smatrali da ometa napore humanitarnih radnika da pomognu migrantima, uključujući žene i djecu, zarobljene na granici.

Karolina Szymanska iz dobrotvorne organizacije za izbjeglice Ocalenie Foundation rekla je da je Tuskov novi stav ‘sramotan‘.

- Nastavlja politiku stranke Pravo i pravda, rekla je. ‘Većina ljudi koji bježe su oni koji bježe pred nasiljem, ratom i progonima‘.

Šef Tuskova ureda nije bio odmah dostupan za komentar.

Marcin Przydacz, zastupnik PiS-a koji je, u vrijeme migrantske krize 2021. bio zamjenik ministra vanjskih poslova rekao je da je tampon zona neophodna, no da je od Tuska licemjerno što kani uvesti tu mjeru nakon što ju je kritizirao dok je bio u oporbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 11:20