RAT BEZ POBJEDNIKA

‘Nakon najkrvavijeg dana Izrael je napravio veliku pogrešku, SAD je osramoćen, a plan Irana je potpuno propao‘

Izraelske obrambene snage IDF objavile su nove podatke o rezultatima operacija u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Libanonu

Artiljerijski udar na pojas Gaze

 Jack Guez/Afp

Danas se zna da je 7. listopada 2023. bio najnasilniji dan u ionako krvavoj povijesti Levanta jer nikad prije u samo nekoliko sati nije ubijeno 1200 Izraelaca, niti je poslije pobijeno 40 tisuća Palestinaca u jednoj godini, a razaranja u pojasu Gaze dosegnula su neviđenu razinu. Posljedice tog dana su tektonske, kako na Bliskom istoku tako i u svijetu.

Upravo na godišnjicu početka rata, u ponedjeljak, Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su nove podatke o rezultatima operacija u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Libanonu.

Prema tim podacima, IDF je u pojasu Gaze od početka rata ubio oko 17.000 Hamasovih operativaca i pripadnika drugih terorističkih skupina, uz oko tisuću Palestinaca, nerijetko civila.

Ministarstvo zdravstva, koje vodi Hamas, tvrdi da je više od 41.000 Palestinaca ubijeno u Gazi, iako se ta brojka ne može neovisno potvrditi i vjeruje se da uključuje i civile i pripadnike Hamasa ubijene u Gazi.

Podaci IDF-a govore da je vojska ubila osam zapovjednika Hamasovih brigada, više od 30 zapovjednika bataljuna te još najmanje 165 zapovjednika manjih postrojbi u Hamasu. U Libanonu je IDF likvidirao više od 800 pripadnika Hezbolaha i 90 zapovjednika te šijitske grupacije, koja je zajedno s ostalim militantima koji ratuju protiv Izraela, u zadnjih godinu dana na Izrael lansirala više od 26.000 raketa, projektila i bespilotnih letjelica.

image

Izraelski tenk juriša prema Gazi

Menahem Kahana/Afp

I Izraelci imaju dosta poginulih - ukupno je od 7. listopada u ratu poginulo 726 pripadnika IDF-a, a još ih je 4576 ranjeno. Od toga je broja 346 ubijeno, a 2299 ranjeno tijekom kopnene ofenzive u Gazi. IDF je također objavio da je 56 vojnika poginulo u prijateljskoj vatri u Gazi ili nesrećama.

Još drastičnije su političke posljedice ovog sukoba. "Za Izrael je 7. listopada bio isto što je 11. rujna za Ameriku, a za židovski narod to je bila nova Kristalna noć. Međunarodna zajednica trebala je Hamasov napad shvatiti kao nastavak ruske invazije na Ukrajinu 2022. jer je Hamasovo divljaštvo podupirao agresivni Iran i kao takav, 7. listopada bio je izravni napad na slobodni svijet", objašnjava Ari Shavit u autorskom članku pod sugestivnim naslovom "Što je Izrael izgubio. I kako može vratiti svoju stratešku prednost" za Foreign Affairs.

Ali, postoji velik problem, a to je izraelska okupacija palestinskih teritorija. Izrael je trebao izjaviti da vodi rat protiv Hamasa i drugih terorističkih proksija Irana, a ne protiv palestinskog naroda. Trebao je postići dogovor sa Sjedinjenim Državama i NATO-om o suštini rata i načinu na koji će se on voditi. Trebao je objaviti da cilj nije samo sigurnost za Izrael, nego i sloboda za narod Gaze, koji zaslužuje biti oslobođen od tiranije Hamasa. Izrael se trebao posvetiti diplomatskom procesu usmjerenom na postizanje pravednog i realnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

image

Ruševine južnog Bejruta nakon udara izraelskih aviona

Ibrahim Amro/Afp

Umjesto toga, vlada premijera Benjamina Netanyahua izabrala je drugačiji put. Pokrenula je rat u Gazi bez međunarodnog legitimiteta, diplomatske potpore, pa čak i sveobuhvatne strategije. Pokrenula je golemu vojnu silu bez definiranja jasnih i ostvarivih političkih ciljeva i bez jasne teorije pobjede. "Iako je izveo impresivan niz napada koji su ponizili Hezbolah i obranio se od balističkih projektila iz Irana, Izrael pritom nije izradio opću strategiju. Izrael je tonuo sve dublje u močvaru Gaze, zanemarujući rasvjetljavanje regionalnog i globalnog konteksta sukoba. Ukratko, išao je naruku svojim neprijateljima, Iranu i Hamasu", upozorava se u analizi Foreign Affairsa.

U prilog tome govori podatak da je IDF uhitio i ispitao oko 7000 palestinskih osumnjičenika u pojasu Gaze, od kojih su mnogi odvedeni u Izrael na daljnje ispitivanje. Od 7. listopada na Zapadnoj obali IDF je priznao da su uhitili više od 5250 Palestinaca, a ubili njih oko 690.

Iako u Washingtonu imaju neupitnog saveznika, ovakva politika Izraela nanijela je veliku štetu Sjedinjenim Američkim Državama. Joe Biden desetljećima podržava Izrael, ali njegova nesposobnost da utječe na najdesniju izraelsku vladu u povijesti i Netanyahua, koji su redom odbijali pozive američkog predsjednika da ublaže agresiju prema civilima u Gazi, doslovno su osramotili SAD na međunarodnoj pozornici.

image

Zračni udar na Bejrut

Fadel Itani/Afp

Posljedica je toga da je Pax Americana sve više prošlost, a države Globalnog juga vidljivo se udaljavaju od Zapada i približavaju rusko-kineskoj ideji "multipolarnog svijeta". Između licemjerja Zapada i licemjerja koje dolazi iz Moskve i Pekinga potonje je primamljivije jer malim zemljama nudi ideju suvereniteta, što dobiva sve veću potporu na raznim stranama, od Mađarske i Srbije do Brazila, Saudijske Arabije i subsaharske Afrike.

Pozitivno je to što je Izrael pokazao koliko je slab Iran. Iranski glavni plan je jasan: uništiti Izrael, dominirati muslimanskim svijetom, potkopati Zapad i ponovno postati imperijalna sila. Očigledno je da od toga nema ništa, i to je dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 17:14