FOTO: SNAGE REDA U PARKU GEZI

NAJŽEŠĆA NOĆ OTKAD TRAJU SUKOBI Sindikati u ponedjeljak kreću u opći štrajk

 AFP

NOVO 14:03 - Nakon što je turska policija rastjerala prosvjednike iz parka Gazi jedan od vodećih sidikalista kazao je kako će u ponedjeljak započeti opći štrajk.

- Već smo odlučili da ćemo ići u štrajk ako bude intervencija u parku. Stoga u ponedjeljak idemo u štrajk', rekao je Mustafa Turgut, glasnogovornik Konfederacije Sindikata Radnika koja okuplja 240.000 članova u 11 sindikata.

-------------------------------------------------------

10:14 - Nakon što su ih sinoć istjerali iz parka Gezi suzavcem i vodenim topovima, u noći na nedjelju turski prosvjednici sukobili su se s policijom. Nahrlili su u park, probili barikade i palili vatre.

Svjedoci kažu da je to bio najgora noć od početka prosvjeda koji traju 18 dana. Najmanje 29 ljudi je ozlijeđeno. Policija je potjerala prosvjednike, te je počelo čišćenje parka kako bi premijer Tayyip Erdogan mogao održati skup njegove vladajuće AK partije.

Dosad je u sukobima ubijeno četvero ljudi, a ranjeno oko 5000.

--------------------------------------------------------

21:51 Turska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u subotu navečer prosvjednike iz parka Gezi, nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio policijskom intervencijom.

Snage reda ušle su u park, uporište prosvjednika, i ispraznila ga pomoću suzavca. Brojni šatori u kojima su se prosvjednici spremali provesti još jednu noć uništeni su u intervenciji, a više je demonstranata uhićeno.

Nešto ranije, policija je rastjerala okupljene na Trgu Taksim.

Turski premijer pozvao je u subotu posljednje prosvjednike koji su ostali u parku Gezi i na Trgu Taksim da do nedjelje napuste te prostore, rekavši da će u suprotnom narediti policijsku intervenciju.

Posljednjih dana Erdogan je više puta prijetio nasilnom evakuacijom prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:04