TRŽIŠTE RADA LAGANO OŽIVJELO

Najveće šanse za pronalaženje novog posla u Hrvatskoj imaju: Prodavači, programeri i konobari

 Damjan Tadić / Cropix

Prošle godine, unatoč nastavku globalne ekonomske krize, dogodili su se pozitivni pomaci na tržištu rada. Tako je na portalu MojPosao objavljeno više od 12.000 natječaja za različita radna mjesta, što je četiri posto više nego godinu prije

Traži se iskustvo

U 2011. ponovno su bili najtraženiji prodavači, programeri i konobari, a slijede ih prodajni predstavnici, komercijalisti, kuhari, administratori i agenti u pozivnom centru. Najveća je ponuda bila u istim djelatnostima kao i 2010: prodaji, trgovini, turizmu i ugostiteljstvu te financijama i računovodstvu.

Više od 70 posto oglasa odnosilo se na stalno zaposlenje. Najveći rast zabilježen je za honorarne poslove - broj oglasa se povećao četiri posto u odnosu na 2010. Najtraženiji honorarni poslovi bili su prodajni predstavnik, dadilja, konobar, komercijalist, web dizajner, terenski komercijalist. I dalje su najtraženiji zaposlenici sa srednjom stručnom spremom i radnim iskustvom koje u prosjeku mora iznositi 35 mjeseci.

Više ponuda invalidima

U 42 posto oglasa poslodavci su tražili napredno poznavanje engleskog jezika.

Ugodno je iznenađenje porast broja oglasa za osobe s invaliditetom. Poslodavci su objavili 558 takvih oglasa, što je 13 posto više nego godinu prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:54