OSMI NAPADAČ IZ PARIZA

NAJTRAŽENIJI ČOVJEK SVIJETA BJEŽI OD - ISISA?! Džihadisti ga žele ubiti jer se nije raznio: 'On je kukavica, prijatelju se žalio da je sve otišlo predaleko'

Francuska policija vjeruje da se Salah Abdeslam uspaničio tijekom
 AFP

Jučer je potvrđena smrt Abdelhamida Abaaouda, arhitekta terorističkog napada u Parizu koji je prije tjedan dana odnio 130 života.

Obavještajne agencije svoje resurse sada su usmjerile na Salaha Abdeslama, tzv. "osmog terorista" koji je u bijegu od počinjenja napada, piše Independent.

Najtraženiji čovjek u Europi ne skriva se samo od tajnih službi zapadnih demokracija, nego i ISIS-a, vjeruju istražitelji. Belgijski portal La Capitale objavio je da je zadnji puta viđen u Bruxellesu 17. studenog, kada je svojem prijatelju rekao da mu je žao što je sudjelovao u napadima koji su "otišli predaleko". Dodao je i kako se ne želi predati jer se boji da će se ISIS osvetiti na njegovoj obitelji.

Francuska policija vjeruje da se Salah Abdeslam uspaničio tijekom napada te s još nepoznatim devetim napadačom pobjegao u Seatu.

O koracima Abdeslama tijekom i nakon napada nema mnogo egzaktnih informacija, ali istražitelji polako slažu mozaik. Tijekom napada je crnim Seatom prevozio dvojicu napadača (među njima i svojeg brata) koji su izrešetali ljude 10. i 11 arondismanu da bi potom brata Ibrahima ostavio na na bulevaru Voltaire, u blizini Bataclana. Ibrahim se odmah raznio u blizini jednog kafića bez da je ubio ili ozbiljno ozlijedio bilo kojeg prolaznika.

Za vrijeme najgoreg pokolja u Bataclanu, u 10:30 navečer, Abdeslam je mobitelom nazvao prijatelje iz Bruxellesa da ga spase, da bi potom satima lutao Parizom. Prijatelji su ga pokupili autom oko 5 sati ujutro, a granicu je uspio prijeći sa svojom belgijskom osobnom iskaznicom jer u tom trenutku još uvijek nije bio povezan s napadom. Dvojica prijatelja koja su ga odvela sada se nalaze u pritvoru i niječu bilo kakvu povezanost s napadima u Parizu.

Policiju na teoriju paničnog bijega upućuje i otkriće crnog Renault Clija kojeg je Abdeslam navodno unajmio i koji je nađen u 18. arondismanu, u kojem su napadači također planirali izvršiti masakr. To se to nije dogodilo, što implicira da je pobjegao prije dovršetka napada.

Osim toga, nepoznata je i sudbina devetog napadača kojeg su sigurnosne kamare snimile u Seatu s Abdeslamom nakon što je ostavio brata na bulevaru Voltaire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:16