ZAVRŠILI NA SUDU

Najbogatija britanska obitelj na stupu srama: ‘Ti ljudi bili su im sluge, radili i 18 sati na dan, a pogledajte kolike su im bile plaće‘

Iako je prošli tjedan postignuta financijska nagodba oko izrabljivanja, Hindujima se i dalje sudi za trgovinu ljudima

Namrata Hinduja i Ajay Hinduja ispred suda u Ženevi sa svojim odvjetnicima

 Gabriel Monnet/Afp

Četiri člana najbogatije britanske obitelji završila su na sudu u Švicarskoj zbog optužbi da su potrošili više novca brinući se za svog psa nego za svoje osoblje. Obitelj Hinduja, čija se vrijednost procjenjuje na 44 milijarde eura, optužena je za iskorištavanje i trgovinu ljudima.

Obitelj posjeduje vilu u bogatoj ženevskoj četvrti Cologny, a optužbe protiv svih njih odnose se na njihovu praksu uvoza osoblja iz Indije da im čuvaju djecu i kućanstvo. Navodno su Prakash i Kamal Hinduja, zajedno sa svojim sinom Ajayem i njegovom suprugom Namratom, oduzeli putovnice osoblja, platili im samo 8 eura za 18-satni radni dan i ograničili im izlaske iz kuće.

Iako je prošli tjedan postignuta financijska nagodba oko izrabljivanja, Hindujima se i dalje sudi za trgovinu ljudima, što je u Švicarskoj ozbiljno kazneno djelo. Oni negiraju optužbe, javlja BBC. Ovaj tjedan na sudu, jedan od najpoznatijih ženevskih tužitelja, Yves Bertossa, istaknuo je da je obitelj trošila gotovo 10.000 eura godišnje na svog psa, a onda taj iznos usporedio s dnevnim iznosom koji su navodno plaćali svojim slugama.

Odvjetnici obitelji Hinduja nisu izričito negirali navode o niskim plaćama, ali su rekli da ih se mora promatrati u kontekstu - napominjući da je osoblje također dobivalo smještaj i hranu. Optužba za dugo radno vrijeme također je bila osporena, a jedan je odvjetnik tvrdio da se gledanje filma s djecom obitelji zapravo ne može klasificirati kao rad.

Neki bivši članovi osoblja svjedočili su za Hinduje, opisujući ih kao prijateljsku obitelj koja se prema svojim slugama odnosila s dostojanstvom. No, optužbe da su slugama bile oduzete putovnice, te da nisu smjele ni izaći iz kuće bez dopuštenja, ozbiljne su, jer bi se mogle ocijeniti kao trgovina ljudima.

Bertossa traži zatvorske kazne i milijune eura odštete, kao i plaćanje svih troškova suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 20:08