DOBITNIK DVA PULITZERA

Nagrađivanog novinara New York Timesa u Siriji ubio astmatični napad prouzročen alergijskom reakcijom na konje?

 AFP

Anthony Shadid (43), reporter New York Timesa i dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, preminuo je u četvrtak tijekom zadatka u Siriji, vjeruje se od posljedica astmatičnog napada prouzročenog alergijskom reakcijom na konje.

Precizni detalji o okolnostima smrti i točna lokacija još nisu poznati.

Prokrijumčareno tijelo

Shadid je sa svojim kolegom, fotografom Tylerom Hicksom, ušao u Siriju prije tjedan dana, bez znanja sirijskih vlasti, kako bi prikupio informacije o Sirijskoj oslobodilačkoj armiji i drugim oružanim oporbenim skupinama koje se bore protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. Opasni zadatak, koji je za Shadida završio kobno, organizirali su preko mreže krijumčara. Noću su putovali do brdovitoga graničnog područja Turske gdje su se provlačili kroz bodljikavu žičanu ogradu. Na sirijskoj su ih strani dočekali vodiči na konjima. Već te prve noći, tvrdi fotograf, Shadid je imao napadaj astme. Tjedan dana poslije, kad su htjeli otići iz Sirije, na putu prema granici Shadid je pretrpio još jedan napadaj, ovaj put mnogo teži. Opet su knji bili u blizini.

- Nije mogao doći do daha, pa se rukama naslonio na stijenu. Stajao sam uz njega i pitao ga je li dobro. Tada se srušio. Nakon nekoliko minuta vidio sam da više ne diše - ispričao je Hicks koji ga je 30 minuta pokušavao oživiti, ali bez uspjeha. Nekoliko sati kasnije prenio je Shadidovo tijelo preko granice u Tursku.

Shadidov otac Buddy potvrdio je da je njegov sin cijeli život patio od astme i da je bio vrlo alergičan na konje.

Zaposlenike Timesa o smrti kolege obavijestila je izvršna urednica Jill Abramson.

"Anthony je umro onako kako je i živio, odlučan da svjedoči transformaciji na Bliskom istoku i patnjama ljudi uhvaćenih između vladine opresije i opozicijskih snaga", napisala je u mailu.

Gadafijev zatvorenik

Anthony Shadid, Amerikanac libanonskoga podrijetla i otac dvoje djece, imao je 20 godina dugu novinarsku karijeru. Dvaput je dobio Pulitzerovu nagradu, 2004. i 2010., i to za izvještavanje iz Iraka za Washington Post. Među finalistima je bio i 2007. za izvještavanje iz Libanona, a lani ga je Times nominirao za njegovo praćenje Arapskog proljeća.

Dok je radio za The Globe, 2002. ranjen je u rame na Zapadnoj obali, tijekom ustanka u Egiptu hvatala ga je Mubarakova policija, a u Libiji je bio jedan od tri Timesova novinara koje su zarobile progadafijeve snage. Držali su ih tjedan dana i zlostavljali, a njihov je vozač poginuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 00:38