EUROPSKO JEDINSTVO

Nagrada Karlo Veliki dodijeljena je poglavaru europskih rabina i židovskim zajednicama

Vijest je objavljena u vrijeme porasta broja antisemitskih zločina u brojnim europskim zemljama

Pinchas Goldschmidt

 Malte Ossowski/sven Simon/Imago Stock&people/Profimedia/Malte Ossowski/sven Simon/imago Stock&people/profimedia

Predsjednik Konferencije europskih rabina Pinchas Goldschmidt dobitnik je nagrade Karlo Veliki 2024., kojom se odaje počast i židovskim zajednicama u Europi, objavio je u petak upravni odbor Međunarodne nagrade Karlo Veliki iz Aachena.

Svrha dodjele nagrade je poslati poruku o tomu da je život Židova sastavni, prirodni dio europskog življenja i da u Europi ne smije biti mjesta za antisemitizam, kaže se u priopćenju upravnog odbora.

Vijest je objavljena u vrijeme porasta broja antisemitskih zločina u brojnim europskim zemljama, osobito nakon početka rata u Pojasu Gaze koji je započeo terorističkim napadom militanata Hamasa na Izrael 7. listopada i izraelskim odgovorom.

Goldschmidt se oduvijek zalaže za to da u Europi bude mjesta za sve ljude s različitim vjerskim i kulturološkim backgroundom, priopćio je odbor.

Nakon školovanja za rabina, Goldschmidt, koji je rođen 1963. u Zuerichu, najprije odlazi u Izrael, a potom u Sovjetski Savez da bi ondje obnovio život židovske zajednice nakon pada komunizma.

Godine 1993. izabran je za glavnoga moskovskog rabina.

Nakon što je Kremlj napao Ukrajinu, Goldschmidt nije želio javno poduprijeti rat te je Moskvu napustio u ožujku 2022. Od 2011. obnaša dužnost predsjednika Konferencije europskih rabina (CER) koja je prošle godine sjedište premjestila iz Londona u Muenchen.

Odbor za dodjelu nagrade Karlo Veliki u priopćenju ističe da je Goldschmidt dao važan poticaj židovsko-kršćanskome dijalogu.

Godinama vodi izravan dijalog s papom Franjom, a posljednji se put s njim susreo u studenome 2023. kada su razgovarali o ratu na Bliskom istoku.

Međunarodna nagrada Karlo Veliki iz Aachena ustanovljena je 1950. da bi se njome nagradili pojedinci za posebne zasluge i doprinos europskom jedinstvu.

Utemeljili su je građani Aachena na prijedlog poslovnog čovjeka Kurta Pfeiffera nedugo nakon Drugoga svjetskog rata.

U prošlosti su je, među ostalima dobili njemački kancelar Konrad Adenauer i Sir Winston Churchill, a prošle je godine uručena ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:19