KONTROVERZNI LIDER

Na skup desnice doletio ‘Trump za siromašne‘ i obrušio se na lidera ljevice: ‘Narodu si donio siromaštvo i smrt. A tvoja žena...‘

Milei će se u Madridu sastati s izvršnim direktorima španjolskih tvrtki kako bi ih privolio da više ulažu u Argentinu

Javier Milei

 Luis Robayo/Afp

Argentinski predsjednik Javier Milei u posjetu je Španjolskoj, ali neće se susreti ni s kraljem Filipom VI., ni s premijerom Pedrom Sánchezom, ni s bilo kojim drugim vladinim dužnosnikom. Kontroverzni Milei, kojem "tepaju" da je "Donald Trump Latinske Amerike", zaobići će sve bilateralne susrete kojima bi mogao ojačati odnose između Argentine i Španjolske te se, umjesto toga, uputiti prema summitu ekstremne desnice, kojoj je cilj polarizirati i podijeliti narod po ideološkim linijama.

Prije nego što je uopće počeo svoj trodnevni posjet Madridu, Milei je pokazao da nema nimalo diplomatskih vještina pa je izjavio da je španjolska socijalistička vlada donijela "siromaštvo i smrt" vlastitom narodu i optužio Sánchezovu suprugu za korupciju.

image

Javier Milei

Luis Robayo/Afp

Milei će tijekom vikenda prisustvovati summitu koji organizira ultradesničarska stranka Vox, najžešći politički protivnik Sánchezove vlade. Uz čelnika stranke Vox, Santiaga Abascala, na događaju će sudjelovati i francuska političarka Marine Le Pen te čileanski desničarski populist José Antonio Kast, a videoporuku će poslati i talijanska premijerka Giorgia Meloni te njezin mađarski kolega Viktor Orbán. Vox je ovaj desničarski skup opisao kao "konvenciju europskih domoljuba" uoči europskih izbora u lipnju.

Osim što će posjet iskoristiti za samopromociju svoje knjige o libertarijanizmu, koja je povučena iz optjecaja u Španjolskoj početkom ovog mjeseca jer je u biografiji na stražnjoj strani pogrešno pisalo da je Milei stekao doktorat, argentinski predsjednik će se sastati s nizom izvršnih direktora španjolskih tvrtki.

image

Marine Le Pen/ Giorgia Meloni/ Santiago Abascal

/Photo By Martin Bureau/Afp Andreas Solaro/Afp Lorenzo Carnero/Zuma Press/Profimedia

Prema navodima novinske agencije Europa Press, glavna je svrha Mileijeva posjeta da španjolske tvrtke, prvenstveno vodeća telekomunikacijska tvrtka Telefónica, najveća banka u zemlji Banco Santander i globalno osiguravajuće društvo Mapfre, izvijeste predsjednika o svojim planovima za Argentinu.

Investicije privatnog sektora pretrpjele su najveći pad u Argentini otkako je Milei preuzeo vlast krajem prošle godine. Argentinu trenutačno trese teška gospodarska kriza. Gotovo 45 posto stanovnika je siromašno, a godišnja inflacija iznosi 140 posto.

image

Pedro Sanchez (lijevo)

Lluis Gene/Afp

Argentinska vlada nada se da će privući španjolske tvrtke da više ulažu u projekte u Argentini, a njezin zakon, o kojem se trenutačno raspravlja u Kongresu, uključuje novu shemu koja nudi porezne olakšice i druge pogodnosti za one koji ulažu više od 200 milijuna dolara godišnje.

Milei je promovirao rezultate svoje oštre kampanje štednje u Argentini, istaknuvši pad mjesečne inflacije u travnju, ali niti jednom tijekom obraćanja svojim simpatizerima u Španjolskoj nije spomenuo cijene karata podzemne željeznice u Buenos Airesu, koje su se više nego utrostručile preko noći.

Ponavljajući obećanje iz kampanje da će eliminirati argentinsku središnju banku, iako opet niti jednom nije objasnio kako to točno namjerava učiniti, Milei je obećao da će Argentinu učiniti "zemljom s najviše ekonomskih sloboda na svijetu".

Nekoliko je španjolskih ministara kritiziralo Mileija i njegovo zaoštravanje diplomatskih odnosa s Madridom. Ministrica znanosti Diana Morant rekla je da vlada u Buenos Airesu predstavlja "negacionistički model" koji "napada demokraciju", a ministar prometa Óscar Puente optužio je Mileija da je tijekom prošlogodišnje izborne kampanje koristio narkotike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 20:25