RASPAO SE NA MORU

Na sjevernom Jadranu uočen zračni vrtlog, javio se meteorolog: ‘To je tornado‘

Područje niskog tlaka zraka, koje vlada u većem dijelu Italije, donijelo je vlažna strujanja u Tršćanski zaljev

Tornado u Tršćanskom zaljevu

 Screenshot/X

U zaleđu Tršćanskog zaljeva, u blizini granice sa Slovenijom, u utorak u poslijepodnevnim satima nastao je vrtlog. Zasad nema izvješća o šteti.

Kako je objavio N1, u ranim poslijepodnevnim satima na slovensko-talijanskoj granici nastao je vrtlog. Prema prvim informacijama, krenuo je na kopno u blizini mjesta Milje, a potom otišao na Jadransko more gdje se raspao.

Kako javlja tršćanski list Piccolo, oluja nije prouzročila materijalnu štetu, niti je ugrozila stanovništvo. Intervencija vatrogasaca i lučke kapetanije nije bila potrebna.

Iz talijanske meteorološke agencije Arpa za Piccolo su objasnili da ovakve pojave nisu nimalo rijetke i da su posljedica izrazite nestabilnosti atmosfere.

Područje niskog tlaka zraka, koje vlada u većem dijelu Italije, donijelo je vlažna strujanja u Tršćanski zaljev.

- U ovakvim vremenskim uvjetima nekoliko puta godišnje mogu nastati zračni vrtlozi koji se u većini slučajeva razbijaju na moru - objasnili su talijanski meteorolozi.

Snimku je podijelio i meteorolog Blaž Šter, koji je za N1 rekao da je mali tornado česta pojava duž jadranske obale. Ovaj se razvio iz pljuska, a atmosfera nije bila posebno nestabilna, objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:36