VEGETERIJANSKI MENIJI

'NA SILU SAM JELA RASKOŠNA HITLEROVA JELA I STRAHOVALA ZA SVOJ ŽIVOT' Ispovijest posljednje preživjele kušačice nacističkog vođe

BERLIN - Berlinčanka Margot Woelk, danas 96-ogodišnja žena, provela je dio Drugog svjetskog rata prisilno jedući raskošna jela i strahujući istodobno za svoj život svaki dan zbog saznanja da je samo jedan zalogaj dovoljan za smrt.

Jedina preživjela kušačica hrane nacističkog vođe Adolfa Hitlera ispričala je Reutersu kako je svaki dan između 11 i 12 sati kušala jela pripravljena za njega tijekom njegove posljednje 2,5 godine života.

Ukoliko ne bi pokazivala znakove trovanja, hrana bi se pakirala i slala u Hitlerov vojni stožer "Vučji brlog" na području današnje sjeveroistočne Poljske.

"Hitler je bio vegetarijanac i stoga se radilo o povrću poput bijelih asparagusa, divnog voća, paprika i karfiola," kazala je Woelk koja je zajedno s još 14 djevojaka kušala njegovu hranu.

"Uvijek smo strahovale da bi hrana mogla biti otrovna jer smo znale da ga Englezi žele otrovati... Često smo plakale, grlile se i pitale hoćemo li sutre biti žive".

Woelk je kazala kako je bila prisiljena na taj posao, stanovala je pod nadzorom te se osjećala kao i zatvoru, a Hitlera nikad nije vidjela.

Ona je jedina preživjela kušačica hrane jer je ostalih 14 ubijeno po završetku rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:37