ŠOK U NEW YORKU

Na pomolu je neviđeni zaokret, Rusija bi mogla ostati bez velikog saveznika: ‘Vrijeme je za pregovore s Europljanima i Amerikancima!‘

Moskvi se sigurno neće svidjeti termin ‘agresija‘...

Vladimir Putin i Nikolaj Patrušev

 Profimedia

Mijenja li Iran politiku i želi li se ponovno približiti Zapadu? To je pitanje koje si, nakon izjava novog iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana i ministra vanjskih poslova Abasa Aragčija danih u New Yorku, postavljaju mnogi analitičari.

Naime, iranski predsjednik Pezeškijan, koji je izabran ovog ljeta nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija, novinarima u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a, kako prenosi The Guardian, rekao je: "Iran nikad nije odobravao rusku agresiju (agencije ističu da je uporabio taj termin) na ukrajinski teritorij. Treba uvažavati granice svake države. Spremni smo sjesti za pregovarački stol s Europljanima i Amerikancima". Moskvi se sigurno neće svidjeti termin "agresija" koji je uporabio čelnik države koju u Kremlju smatraju svojim ne samo partnerom, nego i saveznikom.

Podsjetimo da je ova pomalo neočekivana izjava došla samo nekoliko dana nakon posjeta "drugog čovjeka Rusije" Sergeja Šojgua Teheranu, poslije ozbiljnih optužbi, pa i prijetnji Zapada da su Moskvi isporučili balističke rakete kratkog dometa Fath-360 (The Times govori o 200 komada) te u jeku najave da bi se možda već na summitu BRICS-a u ruskom gradu Kazanju krajem listopada mogao potpisati dugo pripremani novi "strateški međudržavni sporazum" dviju država koji se, kako između redaka pišu i ruski prorežimski mediji, "predugo otegao".

Naime, Pezeškijan je pozvan na summit BRICS-a, pa bi Vladimir Putin rado s njim potpisao taj sporazum. Ne smije se zaboraviti ni sve veća napetost na Bliskom istoku, pogotovo posljednjih dana oko Libanona, što izaziva strah od širenja sukoba. Stoga se pretpostavlja da bi to zapravo mogao biti pravi razlog "obrata" u iranskoj politici te da su spremni "popustiti" u vezi s Ukrajinom kako bi se približili Zapadu te se osigurali od prijeteće sveopće "makljaže" u svojoj regiji.

image

Masud Pezeškijan i Antonio Guterres

-/Afp

Mnogi smatraju da je ova Pezeškijanova izjava zapravo poruka da Iran želi ponovno obnoviti odnose sa Zapadom i zbog sankcija koje sve više, pogotovo u sadašnjoj napetoj situaciji u bliskoistočnoj regiji, uzimaju danak. Naime, Pezeškijan je pripadnik reformske ili tzv. liberalnije političke struje na iranskoj političkoj sceni, ali pitanje svih pitanja je također govori li on u svoje ime, odnosno u ime te "liberalne" struje ili je to dogovorio sa stvarnim vladarom Irana, ajatolahom Alijem Hameneijem.

Osim toga, iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova Abas Aragči poručili su da je Iran spreman ponovno početi sa Zapadom pregovore o sporazumu o svom nuklearnom programu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), a još ljetos su kuvajtske novine Al-Jarida objavile kako je Bijela kuća poslala poruku Teheranu da je i SAD spreman ponovno se uključiti u te pregovore. Ministar je najavio da će u New Yorku ostati "koji dan dulje od predsjednika" jer će se susresti s "više kolega ministara" baš zato što Iran, kako je napisao na svom Telegram kanalu, "pokušava dogovoriti novu rundu pregovora o nuklearnoj problematici".

Očito je, dakle, da je Iran na to spreman, a o tome piše čak i ruska prokremaljska agencija TASS. Predsjednik Pezeškijan izjavio je sada da Iran nije isporučio te balističke rakete, odnosno da Rusiji nisu predali niti jedan komad oružja otkad je on preuzeo dužnost predsjednika 30. srpnja 2024. godine, premda neki zapadni obavještajni izvori navode da je 4. rujna ruski teretni brod na Kaspijskom jezeru prevezao Fath-360 u rusku luku.

Doduše, sada se pojavila informacija Reutersa da Iran nije isporučio lansere za Fath-360. Prema navodima ukrajinskog portala Kanal 24, to je učinjeno, ako je uopće točno, ili zato što Rusi mogu za ispaljivanje koristiti "neke svoje" mobilne lansere ili namjerno baš zato da se ima "neki adut" za kalkulacije uoči pregovora sa Zapadom.

image

Masud Pezeškijan

Timothy A. Clary/Afp

U New Yorku je iranska delegacija razgovarala s Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća, koji je izjavio da su odnosi EU i Irana na "najnižoj točki" i da to treba popraviti. Ukrajinski politolog Andri Gorodnicki rekao je za portal Kanal 24 da "Iran svako malo ima potrebu negirati činjenicu da surađuje s Rusijom i prodaje joj oružje (osim Fatha 360, Iran je opskrbio Ruse dronovima Shahed kojima gađaju ciljeve u Ukrajini).

Napomenuo je kako će se već za koji tjedan ili mjesec vidjeti je li ova izjava iranskog predsjednika "bila iskrena ili samo pila naopako", a ovisi o tome hoće li se u tom razdoblju ostvariti najavljeno "približavanje Zapadu" ili je to tek predah i kupovanje vremena.

Zanimljivo je da Iran usred eskalacije sukoba na Bliskom istoku (Libanon) šalje poruke Zapadu te da je, navodno, spreman "žrtvovati" dobre odnose s Rusijom. Tek će se vidjeti koliko je to promjena u teheranskoj politici te je li na djelu natezanje unutar iranskog političkog vrha, između konzervativnih i liberalnijih ili bolje reći reformskih snaga, spremnih na racionalnu normalizaciju odnosa sa SAD-om i EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 15:20