BUĐENJE GOROSTASA

Na Havajima erumpirao veliki vulkan, područje zatreslo 250 potresa: ‘Ovo je opasnost za živote‘

Erupcija oslobađa velike količine vulkanskog plina, koji uključuje sumporni dioksid koji predstavlja zdravstvenu opasnosti za ljude

Erupcija vulkana Kilauea

 Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia/Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia

U ponedjeljak rano ujutro erumpirao je vulkan Kilauea na Havajima. Dužnosnici kažu da buđenje vulkana na Velikom otoku ne predstavlja neposrednu opasnost po ljudske živote i infrastrukturu, piše CBS.

Opservatorij za vulkane Američkog geološkog instituta je oko 2 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu upozorio da postoji mogućnost izbacivanja vulkanskog pepela u atmosferu, što može biti opasno za zrakoplove.

image

Erupcija vulkana Kilauea

Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia/Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia

Nešto kasnije, oko 8:30 ujutro, opservatorij je obavijestio da erupcija predstavlja manju prijetnju te da velikog ispuštanja pepela najvjerojatnije neće biti. Glavna opasnost bile su emisije plinova i dijelovi stijena poznati kao tefra koje je prijetio izbaciti vulkan smješten u udaljenom području Nacionalnog parka Havajski vulkani.

Aktivnost vulkana u ponedjeljak je bila ograničena na područje oko vrha Kilauea i južnog dijela njegove kaldere.

Kako se može vidjeti na snimkama web-kamera, lava izbija iz pukotina u tom području. Također, erupcije oslobađaju velike količine vulkanskog plina, koji uključuje sumporni dioksid koji predstavlja zdravstvenu opasnosti za ljude i životinje.

Prije erupcije zabilježena je pojačana seizmička aktivnost na vrhu Kilauee u nedjelju, što je pokazatelj kretanja magme ispod površine. U vremenskom periodu od osam sati zabilježeno je 250 potresa ispod područja vrha Kilauea, a najjači je bio magnitude 4,1.

Posljednja erupcija na Kilauei dogodila se u rujnu 2023. i trajala je tjedan dana. No točno na mjestu gdje se u ponedjeljak dogodila erupcija, nije bilo nikakve aktivnosti gotovo 50 godina.

image

Erupcija vulkana Kilauea

Tim Wright/mega/the Mega Agency/profimedia/Tim Wright/mega/the Mega Agency/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 08:49