STRAVA U IRSKOJ

Na dan kad je slavila rođendan u svojoj kući, agresivni psi rastrgali djevojku (23): Mnoge su ih države zabranile

Nakon strašne tragedije opet su se pokrenule rasprave treba li i Irska, poput nekih drugih zemalja, zabraniti tu opasnu pasminu

XL Bully (ilustracija) i Nicole Morey

 Profimedia/Facebook

Mlada djevojka je na sâm rođendan postala žrtvom razjarenih XL Bullyja, pasmine koju sve više država zabranjuje. Na dan kad je trebala proslaviti 23. rođendan, Nicole Morey su napali njezini vlastiti psi u njenom domu u Limericku u Irskoj, nakon čega su se opet pokrenule rasprave treba li i ta zemlja zabraniti opasnu pasminu, piše Daily Mail.

Kad su hitne službe stigle u Nicoleinu kuću, našli su više agresivnih pasa. Jednoga su morali ubiti, a ostale su uhvatili i odveli na sigurno.

Nesretna Nicole proglašena je mrtvom na licu mjesta, a njezino je tijelo prebačeno u bolnicu na obdukciju.

Njezina sestra Jolene objavila je na Facebooku: ‘Srce mi je slomljeno, i to baš na tvoj rođendan. Jako mi je žao Nicole, toliko te volim da mi se sve čini kao ružan san.‘

Istraga koja je u tijeku pokazat će zašto su psi nasrnuli na svoju vlasnicu, a mjesto događaja je ograđeno i zatvoreno. Lokalna vijećnica Brigid Teefy opisala je incident kao ‘užasan‘.

‘Razgovarala sam s ljudima telefonom i svi su užasnuti. To je užasna priča. Tako se rijetko događa‘, rekla je.

Ministrica za ruralna područja, Heather Humphreys, koja je nedavno osnovala skupinu za bolju kontrolu pasa, rekla je da je ‘zgrožena ovim šokantnim incidentom‘.

‘Bila sam užasnuta i bila mi je muka kad sam jutros čula vijest o ovoj mladoj ženi koju je divljački ubio pas. Moje misli i moje molitve su s njezinom obitelji.‘

‘Istraga je u tijeku i važno je da utvrdimo činjenice o tome što se dogodilo. Dosljedno sam upozoravala da je potrebno napraviti više kad je u pitanju kontrola pasa. Zato sam osnovala međuvladinu skupinu, pod predsjedanjem umirovljenog zamjenika načelnika policije Johna Twomeya, koji će ispitati cijelo ovo područje‘, rekla je.

Rekla je da je zatražila od skupine da preispita popis zabranjenih pasmina i razmotri treba li Irska slijediti primjer Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske. U Irskoj postoji nekoliko zabranjenih pasmina, uključujući njemačke ovčare, rottweilere i razne bull terijere, kao i neke križance.

Također postoje i psi kojima je potreban stroži nadzor i koji moraju imati ogrlicu s podacima o vlasniku na pločici, a u javnosti moraju imati brnjicu i biti na kratkom, čvrstom povodcu uz nekoga starijeg od 16 godina tko ih može kontrolirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 18:33