LET IZ PAKLA

Na 10.000 metara visine osjetio je čudan vonj ispod sjedala: ‘Preživio sam ratove, ali ovo ni u snu ne bih očekivao...‘

Let je bio pun i nisu mogli zamijeniti sjedala pa su s krvlju i mačkama tako sjedili idućih 7 sati
 Twitter/habib_b

Habib Battah 30. lipnja letio je iz Pariza prema Torontu kad je osjetio čudan miris koji je dolazio iz prostora za noge ispod njegovog i supruginog sjedala. Ubrzo je ustanovljeno da je na avionskom tepihu ostala mokra mrlja od krvi i proljeva prethodnog putnika koja se prenijela na njihove torbe i obuću, prenosi CNN.

- Smrdjelo je po gnojivu. To nam je bio prvi put da smo putovali s mačkama koje su bile svaka u svojem transporteru u prostoru za noge, bilo mi je neugodno jer sam mislio da im je pozlilo. Kleknuo sam na pod da ih provjerim, mačke su bile potpuno dobro, rekao je Battah koji se sa suprugom iz Libanona selio u SAD kako bi predavao na sveučilištu.

Ispod transportera za mačke bila je mokra mrlja široka oko 50 centimetara. Pozvali su stjuardesu i rekli joj da smrdi po govnima pa im je donijela vlažne maramice.

- Počeo sam brisati pod i maramica je postala krvavo crvena, nije mi bilo jasno što je to. Nakon nekog vremena prišla nam je stjuardesa koja mi je savjetovala da odem oprati ruke i dala mi rukavice, rekao je Battah.

Dok je čistio pod, stjuardesa je proslijedila poruku suradnicima kako bi li otkrili što je krvavo crvena mrlja ispod sjedala 30A i 30B. Uskoro je stigla vijest iz Air Francea da se radi o ljudskoj krvi jer je dan ranije na letu Pariz-Boston putnik pretrpio krvarenje. Putnik je preživio, a pilot je zatražio da se područje očisti prije idućeg leta, no djelatnici su očito zaboravili očistiti pod.

- Nisam znao da se radi o krvi dok stjuardesa to nije slučajno spomenula. Primijetio sam da je transporter za mačke uprljan, pokušavao sam ga očistiti dok je mačka još bila u njemu, ali je bio natopljen krvlju. Preselio sam se u kuhinjski prostor pokušavajući se riješiti grozote, potrošio sam cijeli paket vlažnih maramica, rekao je putnik.

Bio je to dug let za par kojem su za naknadu ponuđene dvije male boce Evian vode. Let je bio pun i nisu mogli zamijeniti sjedala pa su s krvlju i mačkama tako sjedili idućih 7 sati.

- Miris ustajale krvi miriše kao gnojivo. Na početku leta izuo sam cipele zbog čega sam i na čarapama imao krvi, tvrdi Battah.

Tri dana kasnije dobio je poziv iz Air Francea koji mu je potvrdio da je krv bila pomiješana s izmetom.

- Posada je putniku odmah pomogla u čišćenju stvari, opskrbivši ga odgovarajućom opremom kao što su sterilne rukavice i dezinfekcijske maramice. S obzirom na to da je let bio popunjen, nije bilo moguće premjestiti putnika. Pokrenuta je istraga da se pronađe uzrok nastale situacije, napisali su u priopćenju iz Air Francea.

Battah je posljednjih 20 godina radio kao novinar u Bejrutu, kaže da je proživio ratove, zračne napade, atentate, auto-bombe i jedva preživio eksploziju u luci, no nije očekivao da će u zrakoplovu pronaći više krvi nego što je vidio u Bejrutu. Po dolasku na lokaciju, podigao je transporter i prebacio ga preko leđa te odnio mačku kući.

- Poslali su me kući s biološkom opasnošću. Ovaj krvavi, prljavi, usrani avion nakon incidenta se vratio u Pariz što znači da su i drugi putnici bili izloženi. Mislim da su ugrozili dobrobit svih putnika, rekao je novinar.

Air France je za CNN potvrdio da je mrlja na podu uistinu kombinacija krvi i izmeta, a na pitanje o tome koji je postupak dubinskog čišćenja biološkog otpada - odgovorili su da se koriste specifični proizvodi.

U međuvremenu, Air France je nazvao muškarca i ponudio mu pranje mačaka i vaučer od 500 dolara. Battah je ponudu odbio.

- Karte su koštale 2500 dolara, isplati li se zbog popusta od 20% sjediti u krvi i izmetu? Mislim da se radi o krajnjem nemaru i da netko mora odgovarati. Incidenti se događaju - ljudi smo, krvarimo, na kad avion sleti mora ga se očistiti. Strašno je što se to nije dogodilo, zaključio je putnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:24