'MASTERMIND' DVA TERORISTIČKA NAPADA

Musa Kusa je Gadafijev ‘izaslanik smrti’ koji pregovara sa zapadnim vladama

Vjeruje se da je Kusa bio ‘mastermind’ dva teroristička napada tijekom 1980-ih godina, u Lockerbieju i Mauritaniji, te da je slao libijske ubojice na egzekutorske zadatke

TRIPOLI - Musa Kusa, čovjek poznat kao Gadafijev “izaslanik smrti”, čini se da je kanal koji Zapad i UN koriste za komunikaciju s osporavanim libijskim pukovnikom. O tome su izvijestili neki američki mediji, spekulirajući o izostanku imena Gadafijeva ministra vanjskih poslova s UN-ove liste Libijaca kojima su zabranjena putovanja u inozemstvo i zamrznuta im je imovina.

Kusa je, naime, više nego poznat direktorima američke agencije CIA i britanskog MI6. Neki izvori su u tom kontekstu, štoviše, naveli da će Kusa “ipak morati na dno s Gadafijem”. Riječ je, naime, o čovjeku koji je bio od velike koristi SAD-u i Britaniji u borbi protiv terorista.

Nepoznate godine

Bez sumnje najmoćniji čovjek libijskog režima koji nije član obitelji Gadafi, Musa Kusa je 20 godina bio na čelu libijskih obavještajaca, a onda ga je 2009. Gadafi imenovao ministrom vanjskih poslova. U dobi oko 64 godine, ne zna se točno, magistrirao je sociologiju u SAD-u. Sušta je suprotnost svom šefu, pukovniku revolucionaru, poznatom po bizarnim ispadima i nepouzdanosti.

Vjeruje se da je Musa Kusa bio “mastermind” dva velika teroristička napada počinjena 1980-ih i da je upravo on slao libijske ubojice na egzekutorske zadatke po svijetu. Tako se Kusu smatra odgovornim za smrt 440 ljudi, koliko je bilo mrtvih u slučajevima Lockerbieja i Mauritanije.

U rušenju zrakoplova Pan Ama 1988. nad spomenutim škotskim gradom poginulo je 270 ljudi, svi iz aviona i nekoliko osoba na tlu, dok je isti potpis navodno imala i bomba u zrakoplovu UTA nad Mauritanijom godinu dana nakon toga.

Ključna odluka

Krv na rukama, također se vjeruje, taj čovjek ima i zbog masovnih likvidacija libijskih disidenata koje su se događale u Italiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji i slično. Pitanje je koja je njegova uloga u krvoproliću koje se posljednjih tjedana događa u Libiji. No, CIA-i i MI6-u Musa je poznatiji kao suradnik i saveznik.

On je, naime, bio odličan obavještajac i od njega su stizale najvrjednije informacije o Osami bin Ladenu i mreži terorista. Sastanke s njim šefovi zapadnih obavještajnih službi održavali su u europskim gradovima. Suradnja je posebno uzela maha nakon napada na SAD 11. rujna. Kusa je pomogao američkoj obavještajnoj agenciji da razotkrije krijumčarsku mrežu A. Q. Khana, oca pakistanskog nuklearnog programa, i da je razbije.

Libijski obavještajci, navodi se, i dalje su planirali ubojstva po svijetu, primjerice 2003. atentat na prijestolonasljednika u Saudijskoj Arabiji. Kusa je imao ključnu ulogu u Gadafijevu odustajanju od nuklearnog programa, za razliku od njegova sina koji se pookazao mnogo manje korisnim.

Neprihvatljiva situacija

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je prošlog tjedna razgovarao s Musom Kusom, objašnjavajući da “ipak moraju direktno komunicirati s režimom”.

Rekao je da je to napravio kako bi režimu dao do znanja da je “ovo neprihvatljiva situacija” i da bi se što prije trebala okončati. Usprkos njegovoj pomoći SAD-u i Britaniji kad je riječ o terorističkim mrežama, posebice al-Qa’idi, nije moguće da bude dio prijelazne vlade u slučaju Gadafijeva svrgavanja. Iako još nije na listi za zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, Kusa će teško moći preživjeti Gadafijev pad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:24