TO JE DEMOKRACIJA!

Mugabe sedmi put polaže zakletvu za predsjednika Zimbabvea

Zimbabwe President Robert Mugabe delivers a speech at the National Heroes Acre in Harare on August 12, 2013 during Heroes Day celebrations. Mugabe told those upset by his disputed landslide election win to "go hang," vowing his victory would never be overturned. Mugabe was declared the winner with 61 percent of the ballots, against Tsvangirai's 34 percent. Tsvangirai meanwhile vowed to expose "glaring evidence of the stolen vote" through a court bid. AFP PHOTO / JEKESAI NJIKIZANA
 AFP

Danas je državni praznik u Zimbabveu jer predsjednik države polaže zakletvu na početku svog mandata. To je ponovo Robert Mugabe (89) koji će zakletvu polagati pred tisućama obožavatelja na stadionu u Harareu. Mandat traje pet godina, a Mugabe je neprestano na vlasti od 1980. kad je Zimbabve stekao nezavisnost a mladi Mugabe izabran za premijera.

Izbori su održani još 31. srpnja, ali je svečana inauguracija novog predsjednika morala biti odložena jer se na izborne rezultate žalio Mugabeov protukandidat Morgan Tsvangirai, buneći se da su izbori masovno lažirani.

Tvrdio je da više od milijun birača nije moglo glasati, većinom na područjima gdje je opozicija najpopularnija, u glavnom gradu i drugim gradovima.

Prigovore je odbio Ustavni sud, utvrđujući da su izbori bili potpuno fer i slobodni, a Mugabeova pobjeda uvjerljiva. Po službenim rezultatima, Mugabe je pobijedio sa 61 posto glasova.

Ljuti Tsvangirai poručio je da neće doći na svečanu inauguraciju, iako bi kao šef oporbe trebao biti tamo. "Očekivati da će Tsvangirai pristustvovati inauguraciji je isto kao očekivatio da će opljačkani doći na tulum pljačkaša", rekao je novinarima njegov glasnogovornik Luke Tamborinoyoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 16:44