POTRESNA ISPOVIJEST

MUDŽAHEDINI OTELI 140 ŠKOLARACA 'Ispirali su nam mozak, htjeli su od nas stvoriti bombaše samoubojice'

Džihadisti iz radikalne islamske militantne skupine ISIS oteli su 140 kurdskih školaraca iz Sirije kako bi im isprali mozak i pretvorili ih u bombaše samoubojice, javlja CNN.

Učenike, u dobi između 14 i 16 godina, drže zatočene u gradu Manbiju pod kontrolom islamista, gdje ih tjeraju da uče radikalnu islamističku teologiju.

Jedan 15-godišnjak, poznat samo pod imenom Mohammed, kaže da su ga maskirani pobunjenici već prvog dana natjerali da gleda brutalnu snimku dekapitacije zatvorenika, nakon čega su ga upozorili da će se ista stvar dogoditi i njemu ako pokuša pobjeći.

- Ovo je džihad za ime Božje - kazao mu je militant naoružan automatskom puškom AK-47.

Unatoč barbarskoj prijetnji, on i njegov prijatelj uspjeli su pobjeći. Stvorili su diverziju, popeli se preko ograde i otrčali na sigurno.

Njegovo potresno iskustvo odvilo se svega nekoliko dana nakon što su razne udruge za zaštitu ljudskih prava upozorile da militanti ISIS-a regrutiraju djecu za rat u Iraku.

Mohammed je za CNN kazao da su ga naoružani islamisti oteli kad su zaskočili konvoj autobusa koji je djecu vraćao sa završnih ispita u Aleppu 29. svibnja.

- Ljutito su nas počeli ispitivati zašto djevojčice i dječaci sjede zajedno. Vikali su da je to zabranjeno - prisjeća se dječak.

Mohammed je samo jedan od 140 kurdskih dječaka kojeg su pripadnici terorističke skupine ISIS oteli prošlog mjeseca u Siriji, otkrivaju zastrašujući podaci humanitarnih udruga.

Militanti su školarce odveli u džamiju u Manbiju, predali im deke i natjerali ih da spavaju u malim sobama, oko 17 dječaka u svakoj.

Svake zore budili su ih za molitvu, zatim su morali slušati predavanja o šarijskim zakonima, a nakon toga bi im još malo ispirali mozak puštanjem monstruoznih snimki krvavih pogubljenja i misija bombaša-samoubojica.

Udruge za zaštitu ljudskih prava ističu da nisu samo pripadnici ISIS-a odgovorni za regrutiranje maloljetnika u svoje redove. To čine brojne vojne i policijske snage u područjima pod kontrolom Kurda.

Ali posebno se ističu ekstremisti iz ISIS-a i Nusra Fronta.

Humanitarne udruge, koje tvrde da je broj djece na tamošnjim ratištima nepoznat, temelje svoja izvješća na intervjuima s ukupno 25 bivših dječjih ratnika koje su radikalni islamisti poslali u ratnu zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:49