VELIKI PROSVJEDI

Mučan početak sezone u top mediteranskom odredištu, lokalci gurali glave u tanjure turista: ‘Ovo je samo početak!‘

Cijene nekretnina su se više nego udvostručile u posljednjih deset godina

Prosvjed u Mallorci

 Isaac Buj/zuma Press/profimedia/Isaac Buj/zuma Press/profimedia

Ovog vikenda se na ulicama Mallorce održao najveći prosvjed protiv turizma dosad, kojem se priključilo oko 15 tisuća mještana. Zviždali su i rugali se posjetiteljima koji su večerali na terasama glavnog grada Palma, kasnije upozoravajući da je ovo tek početak, prenosi Daily Mail.

Prosvjed je organizirala aktivistička skupina Banc del Temps, čije je sjedište u gradu Sencellesa u unutrašnjosti otoka. Tvrde da je turizam transformirao nekoć idiličnu sunčanu lokaciju u noćnu moru s cijenama nekretnina koje drastično rastu. Prosvjednici su uzvikivali: “Turisti idite kući!”, noseći transparente s porukom “Salvem Mallorca, guiris arruix”, što znači “Spasimo Mallorcu, stranci van”.

Izraz “guiri” također se koristi za pogrdno opisivanje britanskih turista. Glasnogovornik skupine organizatora, Javier Barbero, izdao je upozorenje na kraju prosvjeda.

- Ovo je tek početak. Ako se ne poduzmu neke mjere, nastavit ćemo izlaziti na ulice sve dok ne vidimo promjenu - zaprijetio je.

image

Prosvjed u Mallorci

Isaac Buj/zuma Press/profimedia/Isaac Buj/zuma Press/profimedia
image

Prosvjed u Mallorci

Isaac Buj/zuma Press/profimedia/Isaac Buj/zuma Press/profimedia

U manifestu koji su naknadno objavili, zahtijevaju da samo ljudi koji žive na Balearskim otocima minimalno pet godina mogu kupiti nekretnine, uz moratorij na iznajmljivanje nekretnina za turiste.

- Ovaj bi otok trebao biti mjesto gdje naša djeca mogu odrastati uz sigurnost i dostojanstvo, uz kontrolirani turizam koji ne uvjetuje naše živote - naveli su.

Patri Vecina, majka troje djece, kaže kako su živjeli u istoj unajmljenoj kući deset godina, a onda im je u prosincu vlasnik rekao da ju prodaje strancima i da se moraju iseliti.

- Radim u hotelijerstvu, suprug mi je građevinar. Ne možemo si priuštiti prenapuhane cijene nekretnina, kao ni život na Mallorci. Selimo se u Asturiju na sjeveru Španjolske. Bio nam je san odgojiti djecu na otoku, ali to se neće dogoditi - požalila se.

Učiteljica Marga Gari također je iznijela svoje iskustvo, objašnjavajući da su zbog turizma drastično porasli i općeniti troškovi života.

- Zbog turista je sve skuplje nego što bi trebalo biti - hrana na tržnici, odjeća u trgovinama, sve. Ovdje u Palmi jedva možete hodati ulicama zbog broja posjetitelja. Ne krivimo strance. Krivimo vladu jer je dopustila da stvari postanu ovako loše - objašnjava Gari.

image

Prosvjed u Mallorci

Isaac Buj/zuma Press/profimedia/Isaac Buj/zuma Press/profimedia
image

Prosvjed u Mallorci

Isaac Buj/zuma Press/profimedia/Isaac Buj/zuma Press/profimedia

Nagli skok cijena motivirao je strane ulagače, od kojih su mnogi obiteljske kuće pretvorili u smještaj za turističko iznajmljivanje. Prema najnovijim podacima, cijene nekretnina su se više nego udvostručile u posljednjih deset godina, čime su Baleari postali druga najskuplja regija u Španjolskoj, nakon Madrida.

- Obiteljske kuće kupili su strani investitori koji ih iznajmljuju turistima i ne ostavljaju ništa lokalnim ljudima. Svaki dan netko traži novi stan jer mu je najamnina porasla ili su izbačeni iz svog doma - rekla je Laura Lau iz Banc del Tempsa.

Druga aktivistička skupina koja je također sudjelovala u prosvjedu tijekom vikenda, pod sloganom “Mallorca nije na prodaju”, opisala je organizatore iz Banc del Tempsa kao heroje.

- Ispisali ste povijest. Vlada bi trebala širom otvoriti vrata i pozvati vas na sastanak, da iznesete svoje i naše zahtjeve - rekli su.

U petak navečer, također je bio organiziran prosvjed na Ibizi gdje se okupilo oko tisuću mještana. Nezadovoljni su negativnim posljedicama koje masovni turizam ima na otok i žele da se uvede ograničenje broja vozila koja mogu ući ljeti, uz zabranu korištenja novca poreznih obveznika za promicanje Ibize kao turističkog odredišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 19:14