EKSTREMISTI NA BOJIŠTU

MRAČNA ISPOVIJEST UKRAJINSKOG RATNIKA 'Ja sam nacist i na istoku države borim se protiv Semita'

Iako je u srži ukrajinske borbe približavanje Europi i njezinim vrijednostima, postoji i tamna strana
Armed masked men who call themselves members of Ukraine's disbanded elite Berkut riot police force stand at their checkpoint under a Russian flag on a highway that connect Black Sea Crimea peninsula to mainland Ukraine near the city of Armyansk, on February 28, 2014. The spiralling tensions in a nation torn between the West and Russia took today a severe new turn when Ukraine's interim president Oleksandr Turchynov accused Russian soldiers and local pro-Kremlin militia of staging raids on Crimea's main airport and another base on the southwest of the peninsula where pro-Moscow sentiments run high. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
 VIKTOR DRACHEV

'Ja sam nacist. Ne mrzim nijednog pripadnika drugih nacionalnosti, ali vjerujem da bi svaka nacija trebala imati svoju državu. Naša jedina ideja je - osloboditi zemlju od terorista.'

Ovu rečenicu izrekao je s kalašnjikovom u ruci pripadnik ukrajinskog Azovskog bataljuna, bivši odvjetnik ratnog nadimka Fantom (23). Rekao je to tijekom pokopa svog suborca Sergija Greka (22), koji je stradao od eksplozije protutenkovske mine u gradu Marinka na istoku Ukrajine.

Ova skupina je samo jedna od postrojbi koje podupire prozapadna vlada u Kijevu u borbi protiv proruskih separatista. Neke od njih su otvoreno neonacističke orijentacije, a Azovski bataljun prati zastrašujuća reputacija.

Pripadnici ovog bataljuna redovito prvi stupaju u oružane sukobe. Prošlog su tjedna upali u klopku koju su im u gradu Marinka priredili separatisti, ali su se ipak uspjeli obraniti i čak zauzeti njihovu kontrolnu točku.

- Ovaj bataljun je poput obitelji i svaka nam je smrt bolna - rekao je za Daily Telegraph zapovjednik Andrij Bilecki poslije pokopa suborca.

Pripadnici Azova za svoj simbol koriste neonacističko obilježje vučju kuku, a neki od pripadnika kao Fantom s početka priče otvoreno za sebe govore da su bijeli suprematisti odnosno antisemiti.

Novinari britanskog Telegrapha svjedočili su pokopu Sergija Greka gdje su došli na poziv samih boraca. Povodom toga napisali su širu priču o neonacističkim skupinama koje se bore protiv separatista. Tako su saznali da svaki novi regrut Azovskog bataljuna samo nekoliko tjedana ide na obuku prije nego što se pridruži bataljunu.

Pod ingerencijom su ukrajinskog MUP-a, koje ih, uz brojne privatne donatore, redovito opskrbljuje oružjem i municijom.

Andrij Bilecki pojasnio je da je njegov bataljun idealan za ulične borbe koje se odvijaju u gradovima poput Donjecka.

Inače, Bilecki je bivši student povijesti i amaterski boksač, a nalazi se i na čelu ekstremističke skupine koja se zove Nacionalna društvena skupština.

- Povijesna misija naše nacije u ovom kritičnom trenutku je voditi bijele rase ovoga svijeta u posljednji križarski pohod za preživljavanje. U rat protiv ljudi niže rase koje vode Semiti - napisao je jednom prilikom Bilecki.

Ono što je najzanimljivije je da su mnogi pripadnici bataljuna etnički Rusi iz istočne Ukrajine. Oni nose maske zbog straha da njihovu rodbinu u područjima koje kontroliraju pobunjenici ne progone ukoliko im se dozna identitet.

Fantom, mladić s početka priče, kaže da je i on jedan od tih Rusa te da se protivi politici iz Moskve koja podupire 'teroriste' u njegovoj domovini. On je spremno progovorio i o simpatijama prema nacizmu.

- Nakon Prvog svjetskog rata, Njemačka je bila u kaosu, a Hitler ju je obnovio. Izgradio je kuće i ceste, stvorio je ljudima radna mjesta. To cijenim - kaže Fantom za kojeg je homoseksualnost mentalna bolest, a razmjeri holokausta su upitni.

S obzirom da se ovakve skupine u zapadnoj Europi, kojoj Ukrajina teži i zbog kojeg je došlo do revolucije i smjene predsjednika Viktora Janukoviča, nalaze na samoj margini društva, upitno je to što im vlada redovito pomaže te ih podupire, a čak se ne kaje zbog korištenja neonacista u ostvarenju svog cilja.

- Najvažnija je stvar njihov duh i njihova želja za stvaranjem slobodne i nezavisne Ukrajine. Osoba koja uzme oružje u ruke kako bi branila domovinu je junak, a njezini politički stavovi su osobna stvar - rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Američki stručnjak za sigurnosna pitanja Ukrajine i Rusije Mark Galeotti strahuje da bi bataljuni poput Azovskog mogli biti magnet za privlačenje nasilnih skupina diljem Ukrajine i šire.

- Ovo stvara otrovno naslijeđe i to je opasnost za budućnost kada rat završi - kaže Galeotti.

Ono što ulijeva strah ovome stručnjaku je to što bi te ekstremne skupine tijekom rata mogle toliko ojačati da bi poslije rata mogle tražiti sudjelovanje u javnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:52