BORBA PROTIV EPIDEMIJE

MOŽE LI SE ZAUSTAVITI MASOVNO UMIRANJE? Počela prva testiranja cjepiva protiv ebole

Do sada je zabilježeno preko 21 tisuće oboljelih, a samo u Liberiji umrlo je 3600 ljudi. Potencijalno je cjepivo pod velikim osiguranjem i u tajnosti dopremljeno na za sada nepoznatu lokaciju u toj zapadnoafričkoj zemlji.
 Joe Raedle/Getty Images/AFP

MONROVIA - Prva velika ispitivanja cjepiva protiv Ebole počinju ovih dana u Liberiji. Potencijalno je cjepivo pod velikim osiguranjem i u tajnosti dopremljeno na za sada nepoznatu lokaciju u toj zapadnoafričkoj zemlji, javlja BBC.

Znanstvenici planiraju cijepiti oko 30 tisuća volontera među kojima su i zdravstveni radnici na prvoj liniji fronte borbe protiv ove opake bolesti.

ZARAZILA SE VOLONTIRAJUĆI U AFRICI Britanka zaražena ebolom u kritičnom stanju

Više od 8500 ljudi preminulo je u izbijanju Ebole, većina kojih su žitelji Gvineje, Liberije i Sijera Leonea. Do sada je zabilježeno preko 21 tisuće oboljelih, a samo u Liberiji od posljedica bolesti umrlo je 3600 ljudi.

Tijekom ispitivanja cjepiva volonteri će primiti malu dozu Ebola virusa koji bi trebao potaknuti njihovo tijelo na stvaranje imunološke reakcije. Međutim, još uvijek se ne može sa sigurnošću tvrditi da će to pružiti zaštitu od bolesti.

Cijepljenje bi trebalo početi u ponedjeljak.

Ebola stigla u Škotsku

Prema navodima BBCeva dopisnika u Liberiji Marka Doylea, znanstvenici naglašuju važnost suradnje s lokalnim stanovništvom ukoliko žele uspješno ispitivanje. Lokalno medicinsko osoblje već je prošlo obuku promatranja i nadziranja volontera u mjesecima nakon primanja doza cjepiva.

U međuvremenu, Doyle ističe kako se dijelovi najvećeg svjetskog centra za obradu zaraženih Ebolom, smještenog na rubu liberijskog glavnog grada Monrovie, polako počinju demontirati u skladu sa smanjenjem broja novo oboljelih. Tijekom posljednjih mjeseci zabilježeno je svega pet novih pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:36