RUSI NE ODUSTAJU OD VOJNE POMOĆI SVOM SAVEZNIKU

Moskva šalje i 12 MiG-ova Asadu, mirovni pregovori u Ženevi sve su neizvjesniji

 AFP

Još se nisu smirile strasti, nagađanja, proturječne informacije i propagandni rat oko isporuke/neisporuke ruskog najmodernijeg raketnog sustava S-300 režimu Bašara al-Asada, a već je stigao novi oružani “breaking news” - Rusija isporučuje Siriji 12 najmodernijih višenamjenskih lovaca MiG 29M/M2.

Zakuhali kašu

Naime, utjecajni moskovski Komersant objavio je da je Rusija, nakon odluke Bruxellesa o ukidanju embarga na izvoz oružja protubašarovskoj opoziciji, odlučila prvo zakuhati kašu oko S-300, a sada su reanimirali ugovor o prodaji efikasnih MiG-ova iz 2007 godine. Iz Damaska je na žiroračun u Moskvi sjela prva rata od 100 milijuna dolara za prvih šest, od dogovorenih 36, nastavnih lovaca Jak-130.

- S obzirom na to da se stvari oko građanskog rata kompliciraju, a SAD i EU očito žele pomoći suparničkim snagama u tom sukobu, Rusija je aktivirala ugovore o prodaji oružja Bašaru al-Asadu, koji su bili postignuti prije nego što je u toj zemlji počeo građanski rat - rekao je moskovskim novinama izvor iz Rosoboroneksporta, tvrtke ruskoga Ministarstva obarne koja se bavi izvozom ruskog naoružanja.

Ugovori se realiziraju

Zamjenik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov, izjavio je za Interfax da se “potpisani ugovori sa Sirijom postupno realiziraju” te da Bašaru al-Asadu neće isporučiti nikakvo naoružanje za koje “postoje bilo kakve međunarodne zabrane”. No, to što Kremlj govori o “poštivanju ugovora” ne znači da će do isporuke doći, kao što ni sadašnje otezanje s isporukama ne znači da do njih neće doći. Naime, piše ruski list, nakon što je EU ukinula embargo, Moskvu više ništa ne sprečava da, osim političke pomoći počne pružati i otvorenu vojnu pomoć Bašaru. Moskva svakako igra igru u kojoj čeka reakcije Zapada, a s druge ne da tako lako ni Bašara.

No, zasad u Moskvi nitko otvoreno ne kaže hoće li se sve to oružje stvarno isporučiti naručiteljima, a situacija se zakomplicirala jer se Kremlj sada našao na udaru SAD-a, i to upravo u trenutku kad su dvije zemlje dogovarale u Ženevi “prijelomni” sastanak predstavnika Bašara al-Asada i oporbenih čelnika. Sudbina sastanka još je neizvjesna: jedni mediji tvrde da je odgođen, a drugi da je samo “usporen”.

Dogovor o isporuci

Situaciju oko S-300 dodatno je zakuhao Bašar al-Asad jer se u najavama njegova intervjua jednoj libanonskoj TV postaji govorilo da su u Siriju već stigli sustavi S-300, ali poslije se ispostavilo da je sirijski predsjednik kazao “da će Rusija poštivati dogovor o isporuci”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:58