16 SEKUNDI UŽASA

Morbidna snimka iz metroa u Parizu potresla Francusku: ‘Sve ovo podsjeća na doba kada su istrijebljeni milijuni...‘

Više od 800 antisemitskih ispada zabilježeno je u Francuskoj od 7. listopada, kada je Hamas napao Izrael

Isječak iz pariškog metroa

 /Screenshot Twitter

Na društvenim medijima pojavila se šokantna snimka koja prikazuje trenutak u kojem su putnici u pariškom metrou počeli skandirati antisemitske poruke, uzvikujući "Je*** Židove... Živjela Palestina... Mi smo nacisti i ponosni smo".

Isječak od 16 sekundi bilježi zaprepaštenje jedne putnice koja snima cijelu situaciju. Video snimka je podijeljena na TikToku, a mogu se čuti uzvici poput "Je*** Židove" i Jeb**** si mater" i sličnol, kako prenosi Daily Mail.

U međuvremenu, francuski tužitelji otvaraju istragu o velikom broju slučajeva ispisivanja Davidovih zvijezda na zgradama diljem glavnog grada i predgrađa.

Otkako je Hamas izveo napad na Izrael, zabilježeno je oko 857 antisemitskih ispada, rekao je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

Francuska je u posljednja tri tjedna doživjela više antisemitskih napada, od grafita do fizičkog zlostavljanja i prijetnji smrću, nego cijele prošle godine. Proteklih tjedana, brojna su izvješća detaljno opisala razmjere antisemitizma u Francuskoj nakon Hamasovog napada i izraelske reakcije.

"Ubijanje Židova je dužnost", glasio je grafit ispisan ispred stadiona u Carcassonneu, na jugozapadu zemlje.

Oko 60 Davidovih zvijezda iscrtano je na zidovima u 14. pariškom administrativnom okrugu u ponedjeljak navečer, što je navelo gradonačelnicu da izjavi da takvi čini "podsjećaju na događaje iz 1930-ih... koji su doveli do istrebljenja milijuna Židova".

Human Rights Watch upozorava da odgovor europskih nacija na neprijateljstva od 7. listopada "ima štetne učinke na ljudska prava u Europi".

Emancipacija židovske populacije pa porast antisemitizma

Francuska je dom velike židovske zajednice od oko 500.000 ljudi, najveće izvan Izraela i Sjedinjenih Država. Mnogi od njih žive uz muslimanske zajednice.

Francuska je bila prva europska nacija koja je emancipirala svoju židovsku populaciju tijekom Francuske revolucije, krajem 18. stoljeća. Reforme su proširene za vrijeme vladavine cara Napoleona, dajući Židovima pravnu jednakost i ukidajući njihovo ograničenje na geta, ropstvo na Malti i otvarajući Francusku europskoj židovskoj dijaspori.

Međutim, antisemitizam je zabilježio rast potkraj 19. stoljeća, kulminirajući u zloglasnoj aferi Dreyfus, jednom od najistaknutijih primjera antisemitizma i nepravde u frankofonskom svijetu.

Francuski kolaboracionisti, pak, surađivali su s nacistima pod višijevskim režimom od 1940. Židovi su bili protjerani iz određenih regija, zabranjen im je posao, zatvarani su u logore, a u nekim slučajevima su izgubili i francusko državljanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 16:43