KRVNIK S UTOYE >> HOĆE LI GA OPTUŽITI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI?

Monstrum Breivik uzeo je steroide prije napada. Ubijao je slušajući glazbu iz Gospodara prstenova

Krvnik s Utoye kemikalije za bombu naručio je iz inozemstva, što je odmah zainteresiralo nadležne
 AFP

>> NOVO 16:30 Odvjetnik je također rekao da je njegov klijent Anders Breivik bio na drogama kada je počinio stravični zločin. Uzeo je steroide kako bi bio snažan, učinkovit i trezven.

Dok je ubijao nedužne ljude, Breivik je na svom iPodu na najjačoj glasnoći slušao violinsku skladbu 'Lux Aeterna' ('Vječno svjetlo') u izvedbi Britanca Clinta Mansella.

Verzija 'Lux Aeterne' korištena je u filmu 'Gospodar prstenova: Dvije kule', u scenama borbi.

'Slušao sam tu skladbu nekoliko stotina puta i nikad mi nije dosta. Vrlo je inspirativna i potiče u vama strastveni gnjev. Stavit ću svoj iPod na najjači zvuk kako bih potisnuo strah', napisao je nekoliko sati prije počinjenja stravičnog zločina.

14:35 Norveški ministar pravosuđa Knut Storberget na današnjoj je novinskoj konferenciji prozvao one koji su kritizirali policijsku akciju u savladavanju Breivika. Podsjetimo, policiji je trebalo sat i pol nakon prvog pucnja da dođe na otoku Utoeya.

- Policija je svoj posao odradila fantastično - izjavio je Storberget.

Priznao je međutim kako Norveška više neće biti ista zemlja jer su je napadi zauvijek promijenili, no obećao je dati sve od sebe kako bi zadržala svoj ugled jednog od najotvorenijih društava.

14:00 Sve upućuje na to da je moj klijent potpuno lud. Vjeruje da je u ratu, a tada je sve dopušteno. Smatra da ostatak svijeta ne razumije njegovu viziju te da će proći 60 godina prije nego što dožive prosvjetljenje - izjavio je Geir Lippe, odvjetnik norveškog krvnika Andersa Behringa Breivika.

Dodaje i kako Breivik 'živi u balonu' te da ga čudi što mu je akcija uspjela, očekivao je da će ga policija prije uhvatiti.

Odvjetnik Lippestad također je rekao da njegov klijent nije pokazao ni trunke suosjećanja prema svojim žrtvama.

Breivikove roditelje u Francuskoj čuva policija kako bi se spriječile moguće neugodnosti.

U međuvremenu, norveška je policija izvijestila kako je u dvostrukom napadu poginulo 76 osoba, a ne 96 kako se prije smatralo. Norveški VG objavio je i nekoliko imena i fotografija žrtava.

10:25 OSLO - Norveško tužiteljstvo protiv Andersa Behringa Breivika podići će optužnicu za zločine protiv čovječnosti nakon što je 'krvnik s Utoye' priznao da je ubio 76 ljudi u Oslu i okolici. To znači da bi u slučaju proglašenja krivim dobio kaznu zatvora do 30 godina.

Policija je do sada teretila Breivika za teroristički čin po kojem može dobiti maksimalnu kaznu zatvora od 21 godine, no ukoliko se optužnica pretvori u zločin protiv čovječnosti maksimalna kazna se povećava.

Tužitelj Christian Hatlo je naglasio da još razmatraju hoće li se pozvati na taj paragraf zakona.

Podsjetimo, 32-godišnji Anders Behring Breivik osumnjičen je da je u petak izveo bombaški napad u samom središtu Osla te krvavi pokolj na otoku Utoeya pri čemu su smrtno stradale 32 osobe.

Suđenje je počelo u ponedjeljak i zatvoreno je za javnost.

Građani Osla tuguju za žrtvama dvostrukog napada

______________________

Anders Behring Breivik , koji je priznao odgovornost za dva napada koji su u petak izvršeni u Norveškoj , bio je pod istragom u ožujku zbog kupovine kemikalija. Istraga je obustavljena jer su nadležne službe ocijenile kako njegov slučaj nije dovoljno važan.

Breivik je policiji zapeo za oko zbog kupovine kemikalija od jedne poljske tvrtke, ali se ocijenilo kako slučaj ne zaslužuje nastavak istrage, izjavila je šefica norveške sigurnosne službe PST Janne Kristiansen.

Miljuš iz Osla za JUTARNJI >> Breivik je priznao zločin i upozorio: Za napade su spremne još dvije ćelije

Otac Jens Breivik je očajan: Trebao je ubiti sebe, a ne tolike ljude! Anders: Spreman sam na doživotni zatvor

- U ožujku smo primili listu 50-60 imena na kojoj se nalazilo i njegovo jer je potrošio 120 kruna (15 eura) na poslovanje s Poljskom - izjavila je šefica PST-a, odgovornom direktno Ministarstvu pravosuđa. Kako je Kristiansen objasnila, ta je tvrtka bila pod prismotrom jer je prodavala kemijske proizvode.

Kako je navela, PST prima velike količine informacija o velikom broju ljudi.

- Nemamo pravo staviti njihova imena na nekakav popis, ali smo provjerili može li se neke od njih povezati s nekim drugim podacima, ali nismo imali apsolutno ništa o Behringu Breiviku. Živio je život nevjerovatno u skladu sa zakonom - izjavila je Kristiansen.

Poljska sigurnosna agncija je objavila kako je Breivik naručio kemikalije iz tvrtke koja se nalazi u njihovoj zemlji. Vlasnik je ispitan, ali nije došlo do uhićenja.

Pawel Bialek, zajenik čelnika ABW-a, je izjavio kako količina kemikalija kupljenih u Poljskoj nije bila važna za njegove planove te je napomenuo kako je imao i veće narudžbe iz drugih zemalja.

Bialek je također izjavio kako su kupljene kemikalije bila slične onima koje je Breivik opisao u svom manifestu od 1,500 stranica , objavljenom netom prije nego što je u Oslu postavio autobombu i krenuo u krvavi pohod po otoku Utoyi.

Prema tom manifestu, u prosincu 2010. godine je za 10 eura naručio natrijev nitrat, što nije dovoljna količina za bombu. Također je napisao kako žali zbog svojih narudžbi jer se bojao da ne završi pod okom sigurnosnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:28