PROVELI ISPITIVANJE

Moderna: ‘Naše cjepivo sigurno je i djelotvorno kod djece u dobi od 12 do 17 godina‘

Tvrtka planira od američke Agencije za hranu i lijekove tražiti odobrenje da se njihovo cjepivo može primjenjivati na adolescentima
 Carl Court/POOL/AFP

Tvrtka Moderna objavila je da je njeno cjepivo protiv covida-19 sigurno i djelotvorno kod adolescenata, piše CNN.

Testiranje krvi kod dvije trećine od 3.732 sudionika ispitivanja u SAD-u u dobi od 12 do 17 godina pokazalo je da je cjepivo kod ispitanika proizvelo imunološki odgovor koji je jednak kao kod odraslih osoba.

Niti jedno dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva nije se razboljelo od koronavirusa 14 dana od cijepljenja, dok je četvero djece koja su primila placebo pozitivno na koronavirus. Iz tvrtke su poručili da je to u skladu s djelotvornosti cjepiva koje pruža 100 postotnu zaštitu. Ističu i da bi se ta brojka mogla mijenjati s obzirom na to da prikupljaju sve više podataka.

Tijekom ispitivanja definirali su da je osoba zaražena ako ima najmanje dva ili jedan simptoma koronavirusa i ako test pokaže da je osoba pozitivna.

Moderna je također ispitala kolika je zaštita njihovog cjepiva nakon primanja prve doze. Rezultati su pokazali da cjepivo učinkovito 93 posto nakon jedne doze u prevenciji blažih slučajeva Covid-19, koji uključuju da osoba ima samo jedan simptom bolesti.

Iz tvrtke navode da se njihovo cjepivo općenito dobro podnosi te da dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti cjepiva.

Rezultati Moderninog ispitivanja još uvijek nisu prošli recenziju, a tvrtka planira rezultate prijaviti američkoj Agenciji za hranu i lijekove te zatražiti odobrenje da se njihovo cjepivo može primjenjivati na adolescentima.

Modernino cjepivo je trenutno odobreno samo za osobe starije od 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:18