PRIJETILI SU MU

Moćnog ruskog pukovnika pronašli mrtvog u uredu s pet metaka u prsima, Moskva: ‘Samoubojstvo!‘

Umjesto da se uhvati u koštac s "fatalnim" problemima, šef njezina supruga uzeo je bolovanje i "svalio" svu odgovornost na Bojka

Vadim i Julija Bojko

 Profimedia

Visokorangirani ruski pukovnik koji je igrao ulogu u Putinovoj djelomičnoj mobilizaciji ubio se s pet hitaca u prsa u uredu svog zapovjednika nakon što mu je navodno namješteno da preuzme odgovornost za neke od problema vezanih uz invaziju na Ukrajinu, tvrdi njegova udovica.

Pukovnik Vadim Bojko, 44, zamjenik načelnika Pacifičke više mornaričke škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je 16. studenoga mrtav s višestrukim ranama od vatrenog oružja, a njegova smrt opisana je kao samoubojstvo.

Samo nekoliko dana nakon smrti njezina supruga, Julia Bojko napisala je otvoreno pismo Putinu, moleći ga da se osobno angažira oko istrage smrti njezinog supruga, kojeg je opisala kao "domoljuba svoje domovine, pravog časnika i profesionalca na svom terenu.”

Otipkano pismo na pet stranica napisano je 20. studenog, ali ga je lokalna novinska kuća News Vladivostok objavila tek u nedjelju.

Prema Julijinom pismu, sredinom rujna - otprilike u vrijeme kada je Putin iznio plan za mobilizaciju 300.000 rezervista - njezin suprug je zadužen za prijem i smještaj novih regruta u mornaričkoj školi.

Otada je, kaže udovica, njezin suprug većinu noći provodio na poslu i borio se s brojnim logističkim problemima, ali nije dobivao podršku nadređenih. U jednom trenutku, prema Julijinim riječima, Bojko je shvatio da je "postavljen kao "žrtveno janje" za sve neuspjehe i nedostatke."

Kasnije je Bojko dobio zadatak popravljati vojna vozila koja su trebala biti poslana u Ukrajinu, kao i pripremati novomobilizirane vojnike za borbu. Ali ubrzo je naišao na "velike probleme", naime, oprema je bila "neprikladna" za upotrebu.

"Složit ćete se, ako se vojna oprema koja je godinama korištena kao muzejski izložak sada preda Bojku da je pošalje na frontu, on ne može zamahom jedne ruke ispraviti greške koje je prije napravio netko drugi…," napisala je Julija u pismu.

Bojko se suočio sa svojim nadređenim, načelnikom mornaričke škole kontraadmiralom Olegom Žuravljevim, ali umjesto da se uhvati u koštac s "fatalnim" problemima, prema Julijinim riječima, šef njezina supruga ga je uvjeravao da će "sve biti u redu", zatim je uzeo bolovanje i "svalio" svu odgovornost na svog zamjenika.

Julia Bojko rekla je da je njezin suprug bio preopterećen stresom, da je mjesec dana patio od nesanice i izgubio je više od 15 kilograma.

Sredinom studenog vojni povjerenici zaduženi za istraživanje pritužbi novaka zaprijetili su pukovniku kaznenim prijavama i kaznama u ukupnom iznosu od 100 milijuna rubalja (1,6 milijuna dolara) zbog neispravne vojne opreme.

Dva dana kasnije, Bojko je stigao u pomorsku školu, ušao u ured svog šefa, sjeo za njegov stol i iz vlastitog službenog oružja zapucao si pet puta u prsa.

Njegova udovica napomenula je da si njezin suprug nije pucao u glavu "kako bi se sve završilo što prije", već je počinio "samoegzekuciju" kako bi poslao signal Putinu da se "događa katastrofa, da se nešto mora učiniti po tom pitanju i da je domovina u opasnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:56