130 LJUDI OTETO U GAZU

Moćni emirat objavio da posreduje u pregovorima između Izraela i Hamasa: ‘U tijeku su hitni pozivi...‘

Vjeruje se da je Hamas nakon upada u Izrael oteo više od 130 ljudi. Među njima su i žene, djeca te stariji

Posljedice raketnog napada u izraelskom gradu Aškelonu

 Menahem KAHANA/AFP

Katarski posrednici održali su u ponedjeljak hitne telefonske sastanke s dužnosnicima Hamasa tijekom kojih su pokušali isposlovati razmjenu zarobljenika između Hamasa i Izraela, javlja novinska agencija Reuters.

Izvor je Reutersu rekao da Hamas u Gazi drži nepoznati broj izraelskih državljanki i male djece, a da Izrael u svojim zatvorima drži 36 palestinskih državljanki i male djece.

Spomenuti izvor, koji je upoznat s onim što je rečeno tijekom pregovora, rekao da su pregovori "pozitivni", ali da za sada nema znakova da će se dogoditi bilo kakav pomak jer su obje strane zauzele čvrste pregovaračke pozicije.

U koordinaciji pregovora koje Katar vodi od subote navečer sudjeluju u Sjedinjene Američke Države.

Izvor je rekao da je Katar stupio u kontakt s Hamasovim dužnosnicima u Dohi i Gazi čim je ta grupa u subotu upala u izraelske gradove te ubila više od 700 Izraelaca i zatim pobjegla s više desetaka zarobljenika.

Unatoč pisanju Reuters, jedan je izraelski dužnosnik rekao da se takvi pregovori trenutno ne odvijaju, prenosi The Times of Israel.

Vjeruje se da je Hamas nakon upada u Izrael oteo više od 130 ljudi. Među njima su i žene te djeca i stariji.

Društvenim mrežama kruže video snimke na kojima se može vidjeti da Hamas zlostavlja zarobljenike.

Glasnogovornik Hamasa Abdel-Latif al-Qanoua rekao je u ponedjeljak da ta organizacija želi "osloboditi sve Palestince koji se nalaze u izraelskim zatvorima" te okončati izraelske "provokacije" na Zapadnoj obali i u Jeruzalemu, pogotovo u džamiji Al-Aksi u Jeruzalemu.

Abdel-Latif al-Qanoua rekao je da će brigade Al-Kasam, oružano krilo Hamasa, kasnije objaviti koliko su izraelskih državljana oteli tijekom subotnjeg napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:55