KOBNA MREŽA

Mladi Talijan dobije napad astme čim vidi bivšu djevojku na Facebooku

Kako mladi Talijan nije imao drugih problema, liječnici su zaključili da je stres zbog logiranja na Facebook potaknuo napad

ZAGREB - Može li vam prijatelj iz virtualnog svijeta potaknuti napad astme? Izvješće talijanskih liječnika o slučaju 18-godišnjeg asmatičara objavljeno jučer u The Lancetu potvrđuje tu teoriju. Naime, talijanski liječnici opisuju slučaj 18-godišnjeg mladića s dijagnozom astme koji je doživio iznenadni napad tijekom ljetnih mjeseci kad oni obično izostaju dok je bio ulogiran na Facebooku.

Doslovno se gušio

Njegova zabrinuta majka ubrzo je shvatila da je to povezano s njegovim prekidom ljubavne veze i činjenicom da ga je bivša izbrisala s liste prijatelja na Facebooku. No, uporni mladić s novim nadimkom ubrzo je ponovo postao njezin “prijatelj”, a “razgovor” s njom i pogled na njezinu sliku izazivao je napad astme.

Liječnici su se zainteresirali za slučaj pa je mladić nosio masku za mjerenje protoka zraka dok je bio na Facebooku. Njegovo disanje se dramatično smanjilo u tom razdoblju, ponekad i za više od 20 posto. Nakon što je dobio pomoć psihijatra i više nije išao na Facebook, napadi astme su zaustavljeni.

Kako nije imao drugih fizičkih problema, zaključak je da je stres zbog logiranja na Facebook izazvao napad astme. On se doslovno gušio zbog mogućnosti komuniciranja i gledanja fotografije svoje bivše djevojke.

Okidač stresa

Slučaj je opisalo pet liječnika na čelu s Gennarom D’Amatom iz bolnice u Napulju. Autori kažu da to može koristiti liječnicima čiji mladi pacijenti s astmom imaju iznenadne napade, a često su na nekoj od društvenih mreža.

“Facebook, i društvene mreže općenito mogle bi biti novi izvor psihološkog stresa, što pokreće faktor za egzacerbacije (naglo pogoršanje) astme u depresivnih osoba”, kaže se u liječničkom izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:34