SLETJELA U NJEMAČKU

Mlada gradonačelnica iz Afganistana: ‘Napustiti svoju zemlju bilo je bolnije nego kad su mi ubili oca‘

Zarifa Ghafari (29) je u Afganistanu bila strastveni borac za ženska prava i zato je bila prijetnja talibanima
Zarifa Ghafari nakon što je sletjela u Njemačku
 Federico Gambarini/AFP

Pad Kabula bio zloslutan trenutak za Zarifu Ghafari (29), jednu od prvih gradonačelnica u Afganistanu.

Kada su talibani upali u glavni grad Afganistana shvatila je da joj je život u velikoj opasnosti. Nekoliko dana poslije uspjela je pobjeći iz zemlje sa svojom obitelji. Došli su u Njemačku gdje je za BBC ispričala dramatičnu priču o svom bijegu.

Ghafari je u Afganistanu bila strastveni borac za ženska prava i zato je bila prijetnja talibanima koji su poznati po ograničavanju prava žena po strogim pravilima u njihovoj interpretaciji Islama.

image
Zarifa Ghafari drži govor o ženskim pravima u ožujku 2020.
Mandel Ngan/AFP

- Moj glas je bio snaga kakvu niti jedno oružje nije imalo - kazala je.

Isprva je Ghafari bila prkosna iako se bojala smrti. No njezin optimizam sada se pretvorio u očaj.

Nešto prije napada talibana, savjetovano joj je da se iseli iz svoje kuće. I briga za njezinu sigurnost bila je opravdana - talibani su nekoliko dana kasnije upali u njezin dom i pretukli njezinog zaštitara.

Proteklih godina Ghafari je preživjela nekoliko pokušaja ubojstva - otkako je 2018. u dobi od samo 26 godina postala gradonačelnica Maidan Shara, konzervativnog grada u kojem su talibani imali raširenu potporu.

Animozitet prema njoj kulminirao je ubojstvom njezinog oca prošle godine. On je bio visoki pripadnih afganistanske vojske i imao je neprijatelje među talibanima.

Kada su talibani preuzeli vlast, odlučila je pobjeći. 18. kolovoza dogovorila je da nju i njezinu obitelj automobilom prevezu do zračne luke u Kabulu. Tijekom putovanja ležala je na podu automobila sakrivajući se svaki put kad bi prošli kroz talibansku kontrolnu točku.

- Kad smo došli do aerodroma, talibana je bilo posvuda. Pokušavala sam se što bolje sakriti. Turski veleposlanik u Kabulu pomogao im je ukrcati se na let za Istanbul. Otamo su odletjeli u Njemačku.

image
Zarifa Ghafari u Düsseldorfu
Federico Gambarini/AFP

- Kad sam izgubila oca, mislila sam da se više nikad tako neću osjećati u životu. No kad sam se ukrcala na avion kako bih napustila svoju zemlju, bilo je bolnije nego kad sam izgubila oca. Dan kad je Kabul pao bio je najgori trenutak u mom životu. Mislim da nikada neću pobijediti bol u mom srcu. Nikad nisam mislila da ću morati otići iz svoje zemlje - ispričala je za BBC.

Kada je došla u Düsseldorf, Ghafari je shvatila da je jedna od rijetkih sretnika nakon što je situacija u Kabulu postala izrazito opasna.

Zaklela se da će se susresti s političarima i svjetskim vođama kako bi privukla pažnju na Afganistance koji su ostali živjeti pod talibanskim pravilima.

Kazala je kako je spremna razgovarati i s talibanima jer 'moramo razumjeti jedni druge'.

- Stranci nam neće pomoći. Na nama je da riješimo probleme s talibanima. Spremna sam preuzeti svoj dio odgovornosti - kazala je i dodala kako ne vjeruje obećanjima talibana, posebice kad je riječ o pravima žena.

Kada su posljednji put bili na vlasti prije 2001. talibani su provodili ultrakonzervativni islamski zakon koji je zabranjivao ženama da se školuju i idu na posao.

- Njihove riječi nikad se nisu podudarale s njihovim djelima - istaknula je.

nada se da će se jednog dana ipak vratiti u Afganistan, kada bude sigurno.

- To je moja zemlja, ja sam je 'stvorila' i borila se godinama da uspije - kazala je.

- Željela bih jednog dana vratiti komadić zemlje koji sam ponijela sa sobom tamo gdje zaista pripada - zaključila je Zarifa Ghafari za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:58