RIJEŠENI REPUBLIKANSKI PREDIZBORI?

Mitt Romney se već okreće izbornoj bitki protiv Obame. Ankete pokazuju da mu se opasno približio

Svoje republikanske rivale Mitt Romney više i ne spominje. Nakon što je prije tjedan dana pobijedio na predizborima u Iowi te preksinoć i u New Hampshireu - što ni jednom kandidatu za republikansku nominaciju za Bijelu kuću nije uspjelo još od 1976. - Romney se, kao da je njegova pobjeda na predizborima već gotova stvar, obrušio izravno na predsjednika Baraka Obamu.

Obama je bez ideja

- On je ostao bez ideja. Sada ostaje i bez isprika. A večeras tražimo od dobrih ljudi u Južnoj Karolini da se pridruže građanima New Hampshihrea i da 2012. učine godinom u kojoj će Obami ponestati i vremena - rekao je Romney.

Ankete pokazuju da se Romney, bivši guverner Massachusettsa i milijunaš, opasno približio Obami. Prema anketi Reutersa i Ipsosa, dobiva 43 prema Obaminih 48 posto, mnogo više od bilo kojeg drugog republikanskog kandidata, dok je prije samo mjesec dana razlika bila 40 prema 48 posto. Prema anketi Sveučilišta Quinni-piac, Romney na Floridi jedini od republikanaca vodi pred Obamom, sa 46 prema 43 posto.

Ipak, prije nego što dobije priliku stati nasuprot Obami, Romneyja 21. siječnja čeka ključni ispit u Južnoj Karolini, državi koja bi trebala pokazati može li Romney, uz Iowu u kojoj je za pobjedu važna dobra organizacija na terenu i liberalni New Hampshire u kojem treba osvojiti desni centar, osvojiti evangelističke birače na konzervativnom američkom Jugu. Tu bi na udaru moglo biti sve - i Romneyjeva mormonska vjera, ranija podrška pravu na pobačaj i gay pravima koji smetaju jakoj kršćanskoj desnici; i zdravstvena reforma u Massachusettsu i karijera u financijskom sektoru koja smeta jakom pokretu Tea Party; i Romneyjevi poslovni potezi zbog kojih ga suparnici u zadnjih tjedan dana opisuju kao “ubojicu radnih mjesta” u državi koju je ekonomska kriza pogodila jače nego Iowu ili New Hampshire.

Zasad ga ankete stavljaju u vodstvo - CNN-ovo istraživanje daje mu čak 18 posto prednosti pred bivšim predsjednikom Kongresa Newtom Gingrichom. No, prema Rasmussen Reportsu, prednost je samo tri posto, a u deset se dana mnogo toga može promijeniti, posebice jer Gingrichov “politički superodbor” u Južnoj Karolini planira potrošiti 3,4 milijuna dolara na napade na Romneyja.

Bez jakog protivnika

Ipak, ankete su provedene prije nego što je Romney u New Hampshireu potvrdio svoj status favorita, pa bi njegova popularnost još mogla narasti, a Romneyju ide na ruku i činjenica da prve dvije utrke nisu proizvele jednog jakog protivnika koji bi ga mogao ugroziti.

Bivši senator Rick Santorum, koji je u Iowi bio gotovo izjednačen s njim, preksinoć je završio na petome mjestu s manje od deset posto glasova. Kao socijalni i fiskalni konzervativac, i za evangelističke birače i za pristaše Tea Partyja on je privlačna alternativa umjerenom Romneyju, ali za njihove se glasove bori s Gingrichem i s teksaškim guvernerom Rickom Perryjem, pa bi se glasovi protiv Romneyja mogli osipati. Tim će se problemom oko 150 evangelističkih lidera u petak baviti na jednom ranču u Teksasu, gdje bi mogao pasti dogovor o potpori zajedničkom konzervativnom kandidatu. Sličnim će se problemom za vikend u Južnoj Karolini baviti i konvencija 500-tinjak pristaša pokreta Tea Party, na kojoj su Santorum i Gingrich najavljeni kao govornici.

Rat za Floridu

Ipak, New York Times daje Romneyju šansu od 55 posto da će pobijediti u Južnoj Karolini, a ako deset dana poslije pobijedi i na Floridi, nominacija će mu biti praktički osigurana.

Južna Karolina bit će ključna i za to tko će ostati u utrci. Očekuje se da bi dugo mogao ostati Ron Paul, koji je u Iowi bio treći, a preksinoć drugi, sa 22,8 posto glasova. On se jedini može mjeriti s Romneyjem kada je riječ o organizaciji kampanje jer ima mlado i entuzijastično biračko tijelo diljem SAD-a, ali ga smatraju pretjerano ekstremnim da bi mogao dobiti i stranačku nominaciju. Bivši guverner Utaha i bivši veleposlanik u Kini, Jon Huntsman, koji je sve svoje karte i sav novac stavio na New Hampshire, unatoč optimizmu, teško da će uspjeti u utrci ostati dugo nakon što je preksinoć završio tek na trećem mjestu, sa 16,8 posto glasova.

- Rekao bih da je treće mjesto karta za utrku, dame i gospodo. Dobar dan, Južna Karolino - rekao je nakon objave rezultata, no njegovi savjetnici priznaju da je blagajna kampanje prazna.

Gingrich, pak, koji je u New Hampshireu bio četvrti, računa da će njegova kampanja u Južnoj Karolini “stvoriti većinu koja će šokirati zemlju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:34