IZBORI ZA REPULIKANSKOG PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA

Mitt Romney je pobijedio u Iowi, ali je izgubio ulogu glavnog favorita stranke

Prednošću od samo osam glasova, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je na preksinoćnjim kružocima (caucuses) u Iowi, kojima je počela sezona predizbora za republikansku nominaciju za Bijelu kuću.

Uzbudljiv fotofiniš

Od 122.255 birača koji su izašli na birališta, Romney je dobio 30.015 glasova, a bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum, koji je dio večeri bio i u tijesnom vodstvu od četiri glasa, 30.007. Tek je jučer ujutro stoga Romney proglasio “sjajnu pobjedu” za obojicu, a unatoč tijesnom rezultatu Republikanska je stranka najavila da neće biti ponovnog prebrojavanja listića - jer dvojica su kandidata ionako osvojila jednak broj delegata - svaki po sedam, baš kao i trećeplasirani, teksaški kongresnik Ron Paul.

Večer razočaranja

Dok su oni slavili, velika nada pokreta Tea Party Michelle Bachmann, koja je ostala na šestome mjestu, objavila je da napušta utrku. O odustajanju je razmišljao i guverner Teksasa Rick Perry, koji je bio peti, i koji je najavio da se vraća kući kako bi uz molitvu promislio kako dalje. No, nekoliko sati kasnije ipak je na Twitteru objavio da se neće povući iz izbornog “maratona”.

Rezultat je potvrdio Romneyjev status favorita za predsjedničku nominaciju, ali minimalna pobjeda ostavila je sumnje u to može li se uvelike radikalizirano i podijeljeno republikansko biračko tijelo ujediniti iza, prema mnogima, pretjerano umjerenog kandidata.

Tako je za analitičare već jučer, tek što je objavljeno da je Romney pobijedio, i to iako u Iowi do kraja prosinca praktički nije vodio kampanju, glavno pitanje bilo je li bivši guverner već izgubio izglede za stranačku nominaciju. Zasad je uglavnom zaključak da nije, ali da to neće biti zbog posebnog entuzijazma među republikanskom bazom, nego da će prije, zahvaljujući prikupljenom novcu i dobroj organizaciji koju je gradio od prošlih predizbora, ostati “zadnji čovjek na nogama” na kraju dugačke utrke do 1144 delegata nužnih za pobjedu.

Prema anketama na biralištima, Romneyja su premoćno podržali birači kojima je važno da kandidat bude sposoban pobijediti predsjednika Baracka Obamu, a i većina onih kojima je najvažnija ekonomija, a takvih je bilo najviše. Santoruma, katolika koji podržava vrlo konzervativne socijalne vrijednosti i koji je dosad praktički svu svoju energiju usmjerio na Iowu, podržali su evangelistički birači, koji u toj državi čine velik dio republikanskog biračkog tijela i koji su posebno negativno nastrojeni prema umjerenom Romneyju.

No, to Santorumu ne bi trebalo pomoći u New Hampshireu, državi u kojoj se 10. siječnja održavaju prvi “pravi” predizbori i koja je mnogo liberalnija, te više nego za pitanja pobačaja i homoseksualnih brakova zainteresirana za ekonomske probleme.

Odlučuje i novac

Romney je tamo u uvjerljivom vodstvu - dvije ankete objavljene ovaj tjedan davale su mu 41 i 43 posto glasova, a slijedio ga je Paul sa 17 posto u jednoj i 21 posto u drugoj anketi, te bivši guverner Utaha i donedavni američki veleposlanik u Kini Jon Huntsman, koji u kampanji u Iowi nije ni sudjelovao (pa je osvojio samo 0,6 posto glasova) i za kojeg analitičari vjeruju da bi mogao biti iznenađenje New Hampshirea. Tim više što, poput Romneyja, posjeduje golemo bogatstvo, pa je pristašama obećao da će, za svaki dolar koji mu doniraju, na račun kampanje donirati dolar s vlastitog računa.

Santorum je u tim anketama bio na dnu, no to je bilo prije Iowe, koja tradicionalno kandidatima koji ostvare dobar rezultat donosi golemo povećanje donacija. Već posljednjih deset dana prije održavanja kružoka, kada su ankete počele pokazivati da podrška Santorumu raste, njegova je kampanja bilježila dnevni rast u donacijama između 300 i 400 posto te je u zadnjih mjesec dana prikupila više novca nego u pola godine. No, Santorum tamo ima slabašnu organizaciju, zbog koje je Paul, iako je u Iowi završio tek treći, jučer utrku proglasio borbom dva čovjeka - “kandidata establišmenta Mitta Romneyja i kandidata za stvarnu promjenu Rona Paula”.

Newta uništili oglasi

Santorum sada također može očekivati veću pažnju protivnika i potencijalno oštre napade, s kakvima je u Iowi bio suočen bivši predsjednik Kongresa Newt Gingrich. On je prije samo nekoliko tjedana vodio u Iowi, da bi završio na četvrtom mjestu nakon žestokih napada tzv. političkog superodbora Restore Our Future, koji podupire Romneyja. Ta je organizacija u Iowi na oglase, velikim dijelom negativne, potrošila 2,8 milijuna dolara, dok je Romneyjeva službena kampanja potrošila oko 1,5 milijuna. Razočarani Gingrich stoga je jučer najavio da će, unatoč obećanjima da će voditi pozitivnu kampanju, od sada češće kritizirati Romneyja.

Početak dugačke utrke

- Od sada će i u našoj kampanji sve što budemo imali reći imati Romneyjev citat, Romneyjevu videosnimku, Romneyjevu povijest glasanja - rekao je Gingrich.

New York Times piše kako tijesna utrka među republikancima - i izgledi da će biti dugačka - najviše koristi demokratima, koji samo moraju promatrati kako se republikanci međusobno “kolju”.

- Zvuk koji Santorum sada čuje nije milozvučje pobjede, nego huk Romneyjeva političkog superodbora koji se priprema na taktiku spaljene zemlje - veselo je tvitao šef Obamine kampanje za reizbor David Axelrod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26