KALIF POKAZAO LICE

MISTERIOZNI ŠEF ISLAMSKE DRŽAVE PRVI PUT U JAVNOSTI 'Ja sam određen za vašeg vođu'

An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
 AFP

BAGDAD - Vođa Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi, kojeg su njegovi sljedbenici proglasili "kalifom", pojavio se u subotu prvi put u video snimci koju su na internet postavili džihadisti i pozvao sve muslimane na "poslušnost".

Džihadistički vođa uputio je taj poziv tijekom molitve u petak u Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, koji su njegovi borci osvojili tijekom ofenzive pokrenute 9. lipnja u kojoj su osvojili velike dijelove iračkog teritorija.

Njegovo pojavljivanje u jednoj od mosulskih džamija na tjednoj molitvi u petak velika je promjena u njegovom ponašanju jer je dosad djelovao iz sjene.

"Ja sam određen za vašeg vođu, ali nisam bolji od vas i ako mislite da sam u pravu, pomognite mi, a ako mislite da sam u krivu, savjetujete me i uputite na pravi put", poručio je Abu Bakr al Bagdadi, rođen 1971. u Samari, sjeverno od Bagdada.

"Budite mi poslušni isto kao što ste poslušni Bogu u vama", dodao je vođa džihadista.

Iračka vlada objavila je u subotu da video koji prikazuje vođu milicije Islamske države na molitivi u Mosulu nije autentičan.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova brigadir Sad Man rekao je za agenciju Reuters da osoba koja se pojavljuje u videu "nesporno" nije Bagdadi.

"Analizirali smo video snimku i zaključili da je u pitanju farsa", rekao je.

Man je rekao je su vladine snage nedavno ranile Bagdadija tijekom zračnog napada i da ga je Islamska država prebacila u Siriju na liječenje.

Odbio je iznijeti daljnje pojedinosti, a zasad nije moguće potvrditi te tvrdnje iz neovisnog izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:21