UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Misteriozni požar u Poljskoj; Rusi tvrde: ‘Pogodili smo zapovjedni centar Azova!‘

Najnovije informacije o ratu u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Razrušeni Bahmut

 Dimitar Dilkoff/AFP

Vučić: Ne izvozimo oružje i streljivo ni Ukrajini niti Rusiji

Srbija nije prodala nijedan komad oružja i streljiva ni Ukrajini niti Rusiji, "čisti smo kao suza", rekao je u nedjelju srbijanski predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Dohi, gdje nazoči na međunarodnom skupu.

"Nismo prodali nijedan komad oružja ni streljiva, ni Rusiji ni Ukrajini. Imamo dozvoljene krajnje korisnike i samo njima izvozimo", rekao je Vučić novinarima komentirajući tvrdnje da streljivo iz Srbije prekoTurske i još nekoliko zemalja završava na bojišnicama u Ukrajini.

Osvrnuvši se na tvrdnje da se streljivo proizvedeno u srpskim tvornicama izvozi preko Turske, kazao je da su ti izvozni poslovi dodatno zaštićeni obvezom da se ne može dalje izvoziti bez suglasnosti Srbije.

"Čisti smo kao suza", ustvrdio je Vučić.

Krajem tjedna i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje niti jednoj od strana u sukobu, što je bilo prvo službeno očitovanje nakon poruke Kremlja kako Moskva prati informacije o mogućnoj opskrbi Ukrajine srbijanskim streljivom.

Ovo je preozbiljno pitanje, uz ostalo i sa stajališta rusko-srpskih odnosa, a da bi se reagiralo potrebno je osloniti se na činjenice, citirala je ranije agencija Tanjug glasnogovornicu ruskog MVP-a Mariju Zaharovu, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

"Srbija, a to mogu tvrditi jer moje ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način", rekao je u petak Dačić novinarima u ministarstvu.

On je naglasio da govori o "legalnim institucijama" koje mogu izvoziti oružje.

Pojedini ruski mediji su prethodno objavili da je 3500 raketa iz srpske vojne tvornice "Krušik" preko Turske i Slovačke tajno isporučeno oružanim snagama Ukrajine te da je riječ o raketama za raketne sustave "Grad".

"Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegrama, ni kroz curenje informacija, već putem službenog priopćenja stajališta srbijanske strane", izjavila je Zaharova, po izvješću ruske agencije TASS.

Tvornica "Krušik" zanijekala je prodaju, a srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je, odgovarajući na pitanje zastupnika u parlamentu, da Srbija „apsolutno ne izvozi naoružanje ni za Ukrajinu, ni za Rusiju“.

Vučić je danas iz Dohe poručio da će Srbija i dalje razvijati svoju vojnu industriju i od nje zarađivati, ali držeći se međunarodnih zakona.

Najavio je ulaganja od oko 100 milijuna eura za povećanje kapaciteta i nove linije u vojno-obrambenoj industriji, poručivši i da će Srbija nastaviti proizvoditi oružje.


Žena i dvoje djece žrtve ruskog granatiranja

Žena i dvoje djece poginuli su u ruskom granatiranju sela u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, objavio je Kijev u nedjelju, a Moskva je istoga dana izvijestila da je pogodila zapovjedništvo Azovske pukovnije u području Zaporižje na jugoistoku.

"Minobacačka vatra na selo Poniativka u oblasti Herson. Pogođena privatna kuća", napisao je na Telegramu Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika.

"Ruski teroristi nastavljaju ubijati civile", rekao je Jermak ne navodeći pojedinosti napada.

Ruske postrojbe okupirale su Herson od samog početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., no u studenome ukrajinska vojska uspjela ga je vratiti pod svoj nadzor.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Otkako je oslobođen od ruske okupacije, Rusi redovito bombardiraju grad s položaja s druge strane rijeke Dnipra.

Ruska vojska oglasila se u nedjelju priopćenjem iz Moskve u kojem tvrdi da je pogodila zapovjedništvo Azovske pukovnije u središnjem dijelu Ukrajine.

Ruska vojska pogodila je zapovjednički centar ukrajinske pukovnije Azov na jugoistoku regije Zaporižja, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo iz Moskve nije navelo nikakvih pojedinosti o napadu u dnevnom izvješću koje podnosi od početa agresije na Ukrajinu koju redovito naziva "posebnom vojnom operacijom".

Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz neovisnih izvora potvrditi to izvješće.

Azovska pukovnija isprva je bila sastavljena od boraca krajnje desne i ultranacionalističke orijentacije no danas je sastavnica regularne Ukrajinske nacionalne garde. Međunarodnu pozornost stekla je lani žilavim otporom ruskim napadima na golemi kompleks čeličane u lučkom gradu Mariupolju.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Rusko ministarstvo obrane nije u nedjelju u svom izvješću spomenulo bitku kod grada Bahmuta na istoku Ukrajine koji ruske snage pokušavaju osvojiti od ljeta.

Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je u subotu u redovitom biltenu da Ukrajina u Bahmut šalje elitne postrojbe i pruža otpor kako bi do iscrpila ruske napadače, te dodala da regularna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru još dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta.

Rusko topništvo gađalo je u petak zadnje ceste kojima se može izići iz Bahmuta, želeći potpuno opkoliti grad i približiti Moskvu prvoj velikoj pobjedi u ratu u zadnjih šest mjeseci.

Rusija tvrdi da će Bahmut biti odskočna daska u osvajanju industrijske regije Donbasa, jednoga od najvažnijih ruskih ciljeva.


Zapaljena vozila koja su iz Poljske trebala ići u Ukrajinu

Konvoj vozila hitne pomoći koji je Poljska namjeravala poslati ukrajini gotovo je prepolovljen nakon misterioznog požara koji je uništio čak četiri vozila. Prema poljskoj agenciji TVN24, 35-godišnji muškarac optužen je za podmetanje požara zbog napada.

Navodi se da je jedno vozilo namjerno zapaljeno, ali požar se proširio i uništio još tri vozila. Tako je put Ukrajine krenulo samo šest vozila...


Rusi: Pogodili smo zapovjedni centar Azova

Ruska vojska u najnovijem izvještaju tvrdi da je pogodila zapovjedni centar pukovnije Azov. U svom dnevnom izvješću o invaziji na Ukrajinu, rusko ministarstvo obrane je reklo da se napad dogodio u regiji Zaporižje, ali nikakve pojedinosti o napadu nisu navedene.


Kaos u Bahmutu

Ukrajinske snage koje brane Bahmut izložene su sve jačem pritisku ruskih snaga, izvijestila je britanska vojna obavještajna služba u subotu, dodavši da se u tom gradu i oko njega vode sve intenzivnije borbe.

Ukrajina na to područje šalje elitne postrojbe, dok redovna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru još dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane u redovitom biltenu.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je u subotu navečer na Facebooku da ruske postrojbe pokušavaju, ali ne uspijevaju opkoliti Bahmut, dodajući da su branitelji odbili brojne napade u gradu i oko njega.

Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu, u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.

Ugledni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je u subotu navečer da ne vidi nijedan znak koji bi pokazivao da će Kijev zapovjediti povlačenje iz grada.

"Trenutačno je situacija više ili manje stabilna. Kad je riječ o napredovanju ruskih snaga, mi smo ga praktično zaustavili", rekao je u intervjuu objavljenom na YouTubeu.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da su u posljednjih 36 sati srušena dva ključna mosta u Bahmutu, dodajući da Ukrajinci drže sve manje opskrbnih puteva.

Jedan od tih mostova povezivao je Bahmut sa zadnjim opskrbnim putem iz grada Časiv Jara koji drže Ukrajinci i koji se nalazi oko 13 kilometara prema zapadu, dodaje se u izvještaju.

Rusko topništvo gađalo je u petak zadnje ceste kojima se može izići iz Bahmuta, želeći potpuno opkoliti grad i približiti Moskvu prvoj velikoj pobjedi u ratu u zadnjih šest mjeseci.

Ukrajinski glavni stožer priopćio je da su ruski napadi odbijeni u selima Vasjukivka, Orihovo-Vasilivka, Dubovo-Vasilivka i Hrikorivka koja leže sjeverno od središta Bahmuta.

Rusija tvrdi da će Bahmut biti odskočna daska u osvajanju industrijske regije Donbasa, jednoga od najvažnijih ruskih ciljeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je Bahmut opisao kao "tvrđavu", u subotu je u videoporuci zahvalio braniteljima u gradu, ali nije iznio pojedinosti o borbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:58