REPORT G. DRLJAČE

Misteriozni ‘nestanci‘ tankera: Rusi uspješno kopiraju taktiku koju su usavršili Iran i Venezuela

Samo je u zadnjih 10 dana iz međunarodnog sustava praćenja plovila nestalo najmanje tri tankera

Tanker Ice Energy koji plovi pod liberijskom zastavom pokraj ruskog tankera Lana. Tankeri se nalaze pokraj grčkog otoka Eubeja
 

 Angelos Tzortzinis/Afp/Profi/Angelos Tzortzinis/Afp/Profi

Kako se produžava rat Ukrajine i Rusije, tako se množe informacije o pomalo misterioznim obavještajnim, organizacijskim i vojnim aktivnostima obje strane nalik scenarijima iz političkih trilera. No, svima je jasno kako 'misterioznost' pojedinih događaja nije naročita jer je jasno tko stoji iza određenih aktivnosti. Primjerice, s jedne strane Rusija organizira 'nestanak' cijelih tankera s naftom kako bi probila međunarodne sankcije, a s druge su Ukrajinci izveli iznenađujući napad 'kamikaza' dronom na rafineriju 150 kilometara duboko na ruskom teritoriju.

Prema pisanju Bloomberga samo je u zadnjih 10 dana iz međunarodnog sustava praćenja plovila nestalo najmanje tri tankera i to dok su se približavali Azorima, grupi otoka pod upravom Portugala, koji se nalaze više od 1000 kilometara od europskog kontinenta. U Bloombergu pretpostavljaju kako se teret tih tankera prebacuje na druge brodove, a takvih učestalih 'nestanaka' u sustavu satelitskog monitoringa nije bilo prije ruske invazije na Ukrajinu. Ranije je uočeno kako su tankeri s ruskom naftom nestajali na putu prema azijskim destinacijama, a sada je nejasno da li i neki europski kupci organiziraju tajnovite isporuke kako bi izbjegli političke probleme. Europski naftni embargo u potpunosti će stupiti na snagu tek u prosincu.

Prijenos tereta s broda na brod uobičajen je na naftnom tržištu, ali ranije nije bilo čestih slučajeva da kapetani svjesno 'zamrače' svoje pozicije. Nekada su ruski tereti prebacivani s ruskih tankera na druga plovila uz obalu Danske, na Mediteranu, ali i kod Azornog otočja. U normalnim vremenima nafta se najčešće prebacivala s manjih na veće tankere, koji su onda kretali prema udaljenijim destinacijama.

'Kamikaza dron'

Taktiku nestajanja tankera s naftom ranije su uspješno primjenjivali Iran i Venezuela.

Ruska agencija Tass prenijela je informacije prema kojima su u ruskoj regiji Rostov prije požara u rafineriji Novoshakhtinsk uočena dva drona. Nisu za požar direktno optužili Ukrajince, ali su vojni eksperti došli do zaključka kako se radilo o dobro organiziranom ukrajinskom napadu dronom na rafineriju koja se nalazi relativno duboko na ruskom teritoriju. Guverner ruske regije, Vasilij Golubev, objavio je na Telegramu kako su radnici rafinerije pronašli fragmente dva drona. Objavljen je i video 'kamikaza' dronova na Telegramovom kanalu Baza, u kojem se vide letjelice kako lete iznad rafinerije prije obrušavanja. Nije poznata točna vrsta dronova korištenih u napadu, ali se pretpostavlja kako se radi o dronovima koje su Ukrajinci prilagodili za nošenje eksploziva.

Ukrajinci nisu komentirali napad, ali je netko iz ukrajinske 72. Mehanizirane brigade objavio post u kojem kažu kako je "iz nekog razloga rafinerija Novoshakhtinsk u Rusiji u plamenu…" te su dodali kako je "kamikaza dron" 150 kilometara duboko na neprijateljskom teritoriju što "nije loše!"

Rusija je optužila Ukrajinu za cijeli niz napada na skladišta goriva, raznu infrastrukturu i vojne instalacije na svojem teritoriju. Ukrajina nije priznala niti jedan od napada, ali se zbog njih izruguje Rusima na društvenim mrežama. "Vruće je u regiji Rostov… Najbolje je pušiti na za to predviđenim mjestima i ne bacati opuške na deponije nafte", objavile su ukrajinske oružane snage na Telegramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00