SUMNJIVE OKOLNOSTI

Misteriozna smrt top menadžera iz Lukoila: ‘Šamani su ga liječili otrovom žabe krastače, doživio je srčani udar‘

Prema nekim informacijama, izvršni direktor Lukoila umro je nakon što je otišao kod šamana po lijek za mamurluk

Sjedište Lukoila

 Photo by Pyatakov Sergey/Sputnik/Sputnik via AFP

Još jedan ruski oligarh umro je pod misterioznim okolnostima - smrt 43-godišnje milijardera Aleksandera Subotina, bivšeg izvršnog direktora energetskog diva Lukoila, posljednja je u nizu sumnjivih smrtnih slučajeva milijardera otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim snagama da napadnu Ukrajinu.

Subotin je, kako prenosi Daily Mail, zatražio savjet šamana kako bi izliječio mamurluk, prema službenoj verziji, no njegova smrt, koja dolazi nakon smrti više istaknutih ruskih tajkuna, izaziva posebno zanimanje jer kritičari Putinova režima upozoravaju da bi smrti ruskih milijardera mogle biti ubojstva.

Oligarh, koji je posjedovao unosnu brodarsku tvrtku, navodno je liječen otrovom žabe krastače koji mu je stavljen u porezotinu napravljenu na koži, no te tvrdnje, prenosi Newsweek, nisu potvrđene od strane policije. Ubrzo nakon toga Subotin je doživio srčani udar te je dobio tabletu za smirenje od biljke valerijane.

Idućeg jutra pronašli su ga mrtvog muški i ženski šaman Magua Flores (pravo ime Aleksej Pindžurin) i Tina Cordoba (pravo ime Kristina Teihrib), navodi se u lokalnim izvješćima, koja se pozivaju na verziju događaja ruskih vlasti.

Taj par navodno liječi klijente prizivajući duhove i žrtvujući životinje, čija tijela potom umaču u krv pijetlova.

Pronađen u sobi za 'jamajčanske vudu rituale'

Dvoje kontroverznih šamana - odnosno tradicionalnih iscjelitelja i proricatelja budućnosti koji informacije navodno dobivaju od duhova - također se spominju u optužbama da su zlostavljali šminkericu i blogericu tijekom prošlogodišnjeg putovanja u Meksiko. Državnim istražiteljima rekli su da im je Subotin bio prijatelj te su zanijekali da su ga podvrgnuli šamanskim ritualima za novac.

Pronađen je mrtav u podrumu kuće šamana u Mitiščiju, gradu sjeveroistočno Moskve, prenose ruski mediji agenciju TASS. Zbog njegove je smrti pokrenut kazneni postupak, navodi Newsweek.

Milijarder je navodno otišao u šamanov dom "u stanju teške opijenosti drogom i alkoholom od dana prije" njegove smrti, rekao je izvor za TASS. Njegovo tijelo otkriveno je u prostoriji u podrumu koja se navodno koristila za "jamajčanske vudu rituale".

Subotin, za kojeg ruska televizijska kuća REN TV navodi da je milijarder, bio je član uprave Lukoil Trading House LLC, a zatim je postao vlasnik New Transport Company (NTK) na obalama Finskog zaljeva. Godine 2020. NTK je vodio njegov stariji brat Valerij, koji također ima vodeću poziciju u Lukoilu.

"Preminuli je Aleksander Subotin. Bio je vrlo bogat. Imao je 43 godine", rekao je izvor iz policije novinama KP. "Preliminarni nalazi ukazuju da je uzrok smrti zastoj srca", dodao je. Njegova smrt dolazi nedugo nakon što je Lukoil pozvao na brzi završetak rata između Rusije i Ukrajine.

Četiri druga milijardera i dva rukovoditelja povezana s državnim plinskim i naftnim divom Gazpromom umrla su otkako su se ruske snage počele pripremati za invaziju na Ukrajinu krajem siječnja. Subotin se tako našao na rastućem popisu ruskih oligarha i moćnih direktora tvrtki koji su umrli od početka invazije na Ukrajinu krajem veljače. Neki su bili na meti zapadnih sankcija, dok su drugi govorili protiv rata.

Niz sumnjivih smrti moćnika

Tijelo Sergeja Protosenje, koji je bio top menadžer u drugoj ruskoj energetskoj kompaniji Novatek, pronađeno je obješeno u vrtu unajmljene vile u Španjolskoj 22. travnja. Njegova supruga i kći pronađene su mrtve u svojim krevetima s ubodnim ranama. Vlasti su istraživale radi li se o samoubojstvu vješanjem ili je mjesto zločina posloženo na način da ukazuje na ubojstvo i samoubojstvo.

Dan ranije, Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi, zajedno sa suprugom i kćeri. Istražitelji vjeruju da je ubio svoju obitelj prije nego što je počinio samoubojstvo, budući da je stan bio zaključan iznutra.

Zamjenik generalnog direktora Gazpromovog centra za korporativnu sigurnost, Aleksander Tiuljakov, pronađen je mrtav u kući u blizini Sankt Peterburga 25. veljače.

Dana 24. ožujka, Vasilij Melnikov, koji je radio za medicinsku tvrtku MedStorm, umro je u svom stanu zajedno sa suprugom i dvojicom sinova, kako je izvještavano. Istražitelji su zaključili da je Melnikov nožem izbo svoju obitelj prije nego što je sebi oduzeo život, no ukrajinski mediji sugerirali su da je možda ušao u sukob s bivšim poslovnim partnerom, prenosi Newsweek.

Jedan od vodećih izvršnih direktora nađen je mrtav u skojoj kolibi 30. siječnja u Lenjinsku krajem siječnja. Na mjestu događaja pronađeno je oproštajno pismo. Identificiran je kao ruski državljanin Leonid Šulman, šef prijevoza u Gazpromu.

Dana 28.veljače u Surreyju u njegovom domu u Engleskoj pronađeno je mrtvo tijelo ukrajinskog milijardera s ruskom adresom, Mihalila Walforda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:18