KOGA JE HTIO NAZVATI?

MISTERIJ NESTALOG BOEINGA 'Kopilotov je mobitel u trenutku nestanka tražio mrežu'

KUALA LUMPUR - Iako malezijski istražitelji tvrde da pojma nemaju o neslužbenim tvrdnjama neimenovanih izvora koji su tamošnjem uglednom dnevniku New Straits Timesu rekli da je kopilot misteriozno nestalog Boeinga 777 usred leta pokušavao nekoga nazvati mobitelom, jedan je američki, opet neimenovani, dužnosnik u ponedjeljak izjavio da u ovoj priči ipak ima nečega.

Kako izvještava CNN, spomenuti dužnosnik tvrdi da je jedan odašiljač u blizini grada Penanga, iznad kojega je avion Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade posljednji put uočen na radarskim zaslonima, uistinu zabilježio signal mobilnog uređaja kopilota Fariqa Abdula Hamida.

Za razliku od New Straits Timesa, koji je sve opisao kao kopilotov pokušaj uspostavljanja posljednjeg, 'očajničkog poteza', američki dužnosnik CNN-u tvrdi da je zasad sigurno samo da je mobitel tražio mrežu, dok potvrde teorije o pokušaju telefoniranja još nema.

Više je stručnjaka u razgovoru za britanski Telegraph kazalo da, iako dobar dio aviokompanija svojim posadama brani da imaju upaljene mobitele tijekom leta, nije neobično da su mobilni uređaji ipak uključeni. To se najčešće događa iz tri moguća razloga - ili ga je član posade zaboravio isključiti, ili ga je ostavio uključen za slučaj hitne situacije ili ga pak drži uključenog kako bi imao pristup, primjerice, elektroničkoj pošti.

U slučaju nestalog Boeinga, moguće je da se avion igrom slučaja našao blizu tornja s kojim je mobitel pokušavao uspostaviti kontakt, ali moguće je i da je prethodno ugašen aparat kopilot uistinu uključio ne bi li nekoga u očaju pokušao nazvati.

No, kao i većina informacija koje dolaze iz izvora bliskih istrazi nestanka, i ove najnovije moguće tragove treba uzimati sa zrnom soli, pogotovo jer ih nije iznio nitko pod punim imenom i prezimenom.

Inače, potraga za crnom kutijom i olupinom nestalog aviona i dalje traje, s tim da je sada vjerojatnost da crna kutija odašilje pulsirajuće signale svedena na minimum, s obzirom da joj je baterija vrlo vjerojatno iscurila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 19:20