UKLETI CRUISERI

MISTERIJ nestalih putnika: Čak 164 osobe u zadnjih 16 godina iščeznule su nakon luksuznih krstarenja

Najveći je problem što se ne zna sudbina nesretnika koji jednostavno nestanu za vrijeme krstarenja. Postavlja se pitanje stoje li iza nestanaka kriminalne organizacije, nesretni slučaj, samoubojstvo ili nešto sasvim četvrto

Jedne travanjske večeri ove godine, John Halford spremio je stvari u kovčeg, napustio svoju kabinu na cruiseru Thompson Spirit. Bio je to njegov zadnji dan na krstarenju Egiptom, sutradan je trebao pristati u Sharm-el-Sheikh otkuda je putovao kući u Britaniju.

John je poslao poruku svojoj supruzi neka ga pričeka u zračnoj luci te je odjurio na večeru. Oko pola sata iza ponoći John je posljednji puta viđen u koktel baru. Nakon toga, gubi mu se svaki trag. Sljedećeg dana nije bio u zrakoplovu koji je sletio u Englesku .

- Zvali su me iz Thompsonove poslovnice u Egiptu i rekli mi kako je avion u zraku, ali da tamo nema mog supruga. Nestao je s broda. Dijeca i ja smo bili šokirani - kaže Johnova supruga Ruth Halford.

Danas, više od pet mjeseci kasnije, od Johna ni traga ni glasa, njegova je sudbina nepoznata. Policija je sumnjala da je John počinio samoubojstvo i da je to razlog njegovog nestanka.

- Ali on nije bio u depresiji. Nije bilo nikakvih znakova da se sprema ubiti. John jednostavno nije bio takav čovjek - kaže gospođa Halford za Daily Mail i dodaje:

- U kovčegu smo našli tri ogrlice, s mojim i imenima naših kćeri na njima. John se planirao vratiti k nama - uvjerena je Ruth.

Nestanak Johna Halforda daleko je od jedinstvenog. Prema statistikama Međunarodnog udruženja žrtava krstarenja, 165 osoba nestalo je na moru od 1995. godine naovamo, s time da je ove godine nestalo čak njih 13. Najveći je problem što se ne zna sudbina nesretnika koji jednostavno nestanu za vrijeme krstarenja. Postavlja se pitanje stoje li iza nestanaka kriminalne organizacije, nesretni slučaj, samoubojstvo ili nešto sasvim četvrto.

Rebecca Coriam nestala je u ožujku ove godine sa Disneyjevog cruisera. Njezini roditelji pokušali su kod vlasti lobirati promjenu zakona koji bi dozvolio britanskim istražiteljima da preuzmu slučajeve nestanka svojih državljana u stranim zemljama.

Zasad, slučajeve preuzima policija države u kojoj je brod registriran pa su se tako Rebeccinim nestankom bavile bahamske vlasti. Nesretna Rebecca nestala je za vrijeme krstarenja iz Meksika u Los Angeles.

- Osobno mislim da je Becky netko učinio nešto loše. Policajac koji stigao na brod istražiti slučaj rekao je kako nema tragova nasilne smrti, ali ja ne dijelim njegovo mišljenje - rekao je Rebeccin ujak.

I Rebeccina obitelj ima dokaz da nije počinila suicid.

- Kupila je četiri karte za pariški Disneyland kao iznenađenje za roditelje i sestru. To ne radi osoba koja si kani oduzeti život.

Unatoč naporima obitelji i istražitelja, teško je vjerovati da će se misterij nestalih osoba na krstarenjima ikada razriješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:18