STVORILA SE GLJIVA

MISTERIJ DETONACIJE KOJA JE POTRESLA DONJECK Ugledni fizičar: 'Moguće je daje to bila manja nuklearna bomba'

 YouTube screenshot

Snažna eksplozija koja je pogodila Donjeck u nedjelju kasno navečer izazvala je bojazan da bi se moglo raditi o taktičkom nuklearnom oružju. Naime, eksplozija koja je pretvorila noćno nebo u jarku narančastu boju bila je toliko jaka da se čula kilometrima dalje. Momentalno je izazvala oblak u obliku gljive, inače karakterističan nakon nuklearnih detonacija. Prozori su popucali, a temelji obližnjih zgrada se zatresli.

Korisnici društvenih mreža ispod brojnih video snimki snimljenih mobitelom odmah su počeli sumnjati i strahovati da se radi o nuklearnoj katastrofi.

Ipak, proruski pobunjenici kazali su kako je eksploziju izazvao ukrajinski projektil koji je pogodio tvornicu kemikalija koje se nalazi u industrijskom središtu Donjecka.

Istovremeno, situaciju pokušavaju smiriti i ugledni stručnjaci. Nuklearni fizičar sa Sveučilišta u Glasgowu Douglas McGregor za Huffington Post tako kaže da mu se, prema snimci, čini kako je riječ o detonaciji velikog konvencionalnog naoružanja.

'No, na temelju slika koje ste mi pokazali ne mogu kategorički odbaciti mogućnost da je riječ o manjoj nuklearnoj eksploziji', rekao je McGregor i logički zaključio da će se sa sigurnošću znati je li riječ o nuklearnoj detonaciji na temelju očitanja razine radioaktivnosti u blizini eksplozije.

Inače, dugo se nagađalo kako bi granatiranje moglo pogoditi industrijska postrojenja izazivajući velike eksplozije poput ove. Na sreću, ova eksplozija nije uzrokovala nikakvu štetu niti ozljede, no u konfliktu između proruskih separatista i vladinih snaga dosad je poginulo više od 5300 ljudi i raselilo više od milijun stanovnika.

Eksplozija se dogodila u trenutku dok neki diplomati predviđaju kako bi Rusija mogla napasti druge baltičke države, ako nastave podržavati Ukrajinu.

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves usporedio je postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina s trenutkom kada se nacistička Njemačka dočepala dijelova Čehoslovačke 1938. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:39