JEZIVA PRIČA

‘Mislila sam da je divan starac, a on mi je silovao trojicu sinova. Onda sam jedan dan uzela nož i otišla k njemu‘

Pleasted je imao 77 godina i bio je pedofil optužen za seksualne zločine nad mladićima na imanju u Silvertownu
 Metropolitan Police/Pa Images/Profimedia/Metropolitan Police/pa Images/profimedia

Prije osam godina, Sarah Sands nožem je nasmrt izbola pedofila koji je seksualno zlostavljao njezina tri sina. Jedne je večeri s kapuljačom na glavi i nožem u ruci izašla iz stana, prošetala je do susjednog stambenog bloka i osam puta ubola Michaela Pleasteda koji je iskrvario do smrti, prenosi BBC.

Pleasted je imao 77 godina i bio je pedofil optužen za seksualne zločine nad mladićima na imanju u Silvertownu, gdje je živio. Iako iz pravnih razloga imena dječaka nisu smjela biti javna, sad se doznalo da su sva tri dječaka uključena u slučaj bili sinovi Pleastedove ubojice.

Njezin najstariji sin Bradley, koji je tad imao 12 godina, prošle se godine odrekao prava na anonimnost, a njegova mlađa braća blizanci, Alfie i Reece, sad su učinili isto. Imali su jedanaest godina kad je njihova majka ubila muškarca optuženog za zlostavljanje.

Sada imaju 19 i 20 godina, a za BBC su ispričali kako se sjećaju trenutka kad su doznali što je njihova majka učinila. Kažu da je odrastanje s majkom u zatvoru bilo teško, ali istovremeno razumiju njezine postupke. - Skidam kapu, neću to poreći. On je živio preko puta nas i kad bih otvorio prozor, vidio bih njegovu kuću, rekao je Bradley.

- Osjećali smo se sigurnije. Noćne more nisu završile, ali nam je to dalo osjećaj sigurnosti jer više nismo hodali ulicom i strahovali da će se pojaviti iza ugla, rekao je Alfie. Njegov brat Reece dodao je da je bilo lijepo znati da je zlostavljač mrtav.

Sarah se sa svojom obitelji preselila u novi dom u Silvertownu nekoliko mjeseci prije ubojstva. Sprijateljila se s Pleastedom koji je živio sam

- Bio je popularna osoba na imanju, često je sjedio ispred kioska što mu je omogućavalo kontakt s lokalnim stanovništvom i njihovom djecom. Mislila sam da je divan starac, kuhala sam mu, pazila na njega i pravila mu društvo kad god sam uhvatila vremena, rekla je Sarah.

Pleasted je sortirao novine u dućanu, a subotom su mu pomagala i neka djeca. - Pitao je može li mu Brad pomoći i bio je tako uzbuđen, kaže Sands. Pleasted se zbližio s njenim najstarijim sinom, što mu je pružilo priliku da se približi blizancima, nakon čega je pozvao svu trojicu dječaka u svoj dom.

Jedne večeri blizanci su joj otkrili da ih je u stanu Pleasted seksualno napastovao, a tjedan dana kasnije požalio se i Bradley. Pleasted je uhićen i optužen za nedjela protiv Sarahine djece. Dok je čekao suđenje, sudac mu je odredio jamčevinu i rekao da se može vratiti na imanje. Sands je bila izbezumljena, a obitelj je odmah preselila u maleni dom svoje majke.

U noći napada, kamera ju je uhvatila kako odlazi u Pleastedov stan. Htjela ga je uvjeriti da prizna krivnju za optužbe i poštedi njenu djecu odlaska na sud.

- Nisam znala što radim tamo, ali sam shvatila da sam napravila veliku grešku. Nije se kajao i rekao mi je da moja djeca lažu. Cijeli svijet mi je stao. Držala sam nož u lijevoj ruci i sjećam se da ga je pokušao zgrabiti, rekla je Sands koja tvrdi da nije namjeravala ubiti zlostavljača.

Nekoliko sati kasnije predala se policiji s krvavim nožem i odjećom. Sudac je utvrdio da nije racionalno razmišljala o tome do čega će uzimanja noža dovesti, ali je dodao kako je sigurno na umu imala mogućnost njegove upotrebe. Osuđena je za ubojstvo iz nehaja.

Osuđena je na tri i pol godine zatvora koje su kasnije povećane na sedam i pol godina jer se procijenilo da je kazna preblaga. Suci su naknadno utvrdili da bi kazna trebala biti duža jer nije pozvala hitnu pomoć zlostavljaču svoje djece. U zatvoru je, na kraju, provela četiri godine.

- Uzela sam zakon u svoje ruke, uvijek su me odgajali da preuzmem odgovornost za svoje postupke, rekla je samohrana majka.

Dok je Sands bila iza rešetaka, trojica dječaka i njihova dva mlađa brata živjeli su s bakom. - Bilo nas je puno u jednoj prostoriji i nije bilo privatnosti. Baka je telefonom razgovarala s mamom dok je bila u zatvoru, znala ju je pitati mogu li ići igrati nogomet i često bi rekla da ne smijem, kaže Bradley.

Alfie kaže kako su svakako propustili dio svog djetinjstva jer su majku viđali jednom mjesečno u zatvorskim posjetima. - Ponekad sam samo htio podijeliti s mamom neki problem. Naši prijatelji su znali što se dogodilo, ali drugi ljudi su često ispitivali gdje nam je mama, rekao je Alfie.

- Bili su ljutiti na mene. Prije nego što sam završila u zatvoru bili smo jako bliski, a onda me odjednom više nije bilo. Sigurno su se grozno osjećali, kaže Sands. Na pitanje osjeća li grižnju savjesti što je okončala život Michaela Pleasteda, odgovorila je da apsolutno osjeća.

Tijekom sudskog postupka pokazalo se da je Pleasted promijenio ime te da se ranije zvao Robin Moult i da je bio osuđeni pedofil. Imao je dvadeset i četiri presude za seksualne prijestupe u razdoblju od tri desetljeća. Nitko u mjestu, uključujući i mjesno vijeće koje ga je smjestilo, nije znao za njegovu prošlost.

Sarah se pridružila kampanji za stroža ograničenja za seksualne prijestupnike koji promijene svoje ime. Laburistička zastupnica Sarah Champion, počela je s ministrima raspravljati o problemu da seksualni prijestupnici koriste nove identitete kako bi prošli provjere.

- Nakon što promijene ime, mogu dobiti novu vozačku i putovnicu na svoje ime. To im omogućuje da dobiju novu provjeru, a zatim odlaze u škole i mjesta s djecom gdje stečeno povjerenje iskorištavaju na najstrašnije načine. Najlakše bi bilo da policija prijestupnicima označi putovnice i vozačke u trenutku izricanja kazne, rekla je Champion.

Korištenjem takvog načina, policija bi bila obaviještena ako prijestupnik pokuša promijeniti ime. Glasnogovornik MUP-a rekao je da je pregled sustava proveden, ali ne može biti objavljen jer sadrži povjerljive informacije koje bi mogle dovesti do toga da e sustav iskorištava.

Sands je iz zatvora puštena 2018. godine, a sinovi su potvrdili da su od onda uspjeli obnoviti odnos. - Ne postoji ništa što će prekinuti obiteljsku vezu, rekao je Bradley. Dodaje da su kao djeca požalili što su prijavili zlostavljanje, ali sad shvaća da je bitno da žrtve progovore.

- Da smo svi držali jezik za zubima, imali bismo svoju mamu i išli bismo u kupovinu i u kino, radili bismo sve što su radili normalni dvanaestogodišnjaci. Uvijek bi se trebalo prijaviti zlostavljanje. Ako to ne učiniš, samo će biti još gore, zaključio je Bradley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 03:08