IZVANREDNI SASTANAK

MINISTRI U BRUXELLESU DOGOVORILI MJERE ZBOG KORONAVIRUSA 'Europa je oprezna. Došli smo do kompromisnog rješenja koje zadovoljava sve'

 JOHN THYS / AFP

Na inicijativu hrvatskog predsjedništva Europske unije u Bruxellesu održan je izvanredan sastanak ministara 27 zemalja članica koji su dogovorili i mjere za boljom koordinacijom u reakciji na pojavu koronavirusa i mjere za suzbijanje opasnosti od širenja. Oni su upozorili i na moguće probleme u nabavi lijekova i medicinske opreme iz Kine, ali i izrazili, zasad, povjerenje u informacije Svjetske zdravstvene organizacije, pa i kineskih vlasti.

Sastankom je predsjedavao hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, koji je novinarima i iznio rezultate rasprave i govorio o mjerama koje se poduzimaju na razini EU.

- Europa promišlja, Europa se priprema i Europa je oprezna. Ne tvrdimo da smo apsolutno sigurni, već smo oprezni - rekao je on.

Na sastanku su usvojeni i zaključci u kojima pozdravljaju učinkovit odgovor EU na izazove i pozivaju zemlje članice da poduzmu potrebne mjere za jačanje suradnje. Pozivaju se države članice Europske unije da olakšaju pristup opremi za zaštitu i lijekovima koji mogu biti učinkoviti.

Uvedena je i u zaključcima potreba da se ispitaju putnici u zračnim lukama o kontaktima koje su imali ako su boravili u područjima gdje je zabilježena zaraza. Na to je inzistirala najviše Njemačka, ali nije pojašnjeno do kraja kakve sve informacije moraju takvi putnici pružiti.

- Do zadnjeg trenutka rasprave imali smo određene dvojbe oko teksta zaključaka, ali smo došli do kompromisnog rješenja koje zadovoljava sve. Upitno je bilo što su određene države tražile da putnici koji dolaze iz aficiranih zemalja pobroje sve kontakte, a tome se protivila većina zemalja jer je to iz epidemioloških i tehničkih razloga gotovo nemoguće. S druge strane, taj strah od uvoza virusa u EU ipak je presudio i ublažili smo taj izričaj i došli do kompromisnog prijedloga - rekao je na predsjedavaju ministarskog vijeća EU Beroš.

- Putnike koji dolaze iz zaraženog područja ili su bili u tranzitu, kada je to opravdano okolnostima, može se tražiti da daju informacije jesu li bili u kontaktu s osobama u tom području - rekao je Beroš i dodao da se u ovom trenutku ne može ograničiti sloboda kretanja niti se nešto tako planira u EU, gdje zasad nema širih razmjera zaraze.

- To je ono što je dogovoreno i mislim da to čak niti nije loše. Sloboda kretanja u ovom se trenutku ne može ograničiti, niti se planira ograničiti poglavito u EU, gdje je epidemiološka situacija u ovom trenutku jako dobra - rekao je ministar Beroš.

Na pitanje može li se vjerovati kineskim vlastima, pogotovo nakon što sada mijenjaju kriterije i naglo se povećava prikazana brojka zaraženih, Beroš je rekao kako su legalisti i vjeruju onome što govore stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije, ali da će EU nastaviti pažljivo pratiti razvoj situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 21:02