SKANDAL U KAZAHSTANU

Ministar gospodarstva zgrabio je suprugu za kosu, cipelario je, a nedugo zatim žena je umrla...

Suđenje Kuandiku Bišimbajevu, bivšem ministru gospodarstva u vladi Nursultana Nazarbajeva, trenutno je glavna tema u Kazahstanu

Napad Kuandika Bišimbajeva na Sultanat Nukenovu

Nakon što je tjednima tvrdio da nije mučio i ubio svoju suprugu, astrologinju Sultanat Nukenovu (31), bivši kazahstanski ministar gospodarstva Kuandik Bišimbajev (44) 25. je travnja na sudu priznao da ju je pretukao te "nenamjerno" uzrokovao njezinu smrt, piše The Associated Press. Njegovi su odvjetnici isprve osporili izvještaje patologa u kojima je stajalo da je Nukenova preminula od višestrukih udaraca u glavu. Bišimbajevovi su je odvjetnici tijekom suđenja koje je počelo krajem ožujka prikazali kao osobu sklonu ljubomori i nasilju. Na sudu, međutim, nije puštena niti jedna snimka koja bi potkrijepila te tvrdnje.

Tužitelji su zato tijekom suđenja pokazali snimku koju su 9. studenog 2023. načinile sigurnosne kamere postavljene u predvorju restoranu BAU-u Bišimbajevova rođaka u glavnom gradu Kazahstana Astani. Na toj se snimci može vidjeti kako Bišimbajev Nukenovu vuče za kosu te je udara šakama i nogama. On ju je tijekom tog nasilnog napada u jednom trenutku zgrabio za vrat te lijevom šakom udario u bradu. Na drugoj se snimci može vidjeti kako ju je u jednom trenutku zgrabio za kosu i odvukao u obližnju prostoriju. Na sudu se doznalo da ju je tukao više od dva sata. Nekoliko sati nakon što je nastala snimka, Nukenova je preminula od posljedica ozljeda mozga koje je zadobila.

"Bišimbajev razbio vrata toaleta, izvukao je iz njega te nastavio tući Nukenovu", rekli su tužitelji. "Nakon što ju je izvukao iz toaleta, zgrabio ju je za vrat te stao gušiti. Ona je zatim ostala bez svijesti", dodali su tužitelji. Nukenovino je beživotno tijelo pronađeno 10. studenog u jednoj od VIP soba u restoranu. Nakon što je pretukao svoju suprugu i gušio je do te mjere da je ostala bez svijesti, Bišimbajev je u restoranu u kojemu se sve to odigralo pojeo obrok. Umjesto da je nazvao hitnu pomoći, na sudu se moglo čuti da je nazvao "vidovitog prijatelja".

Mediji su u ožujku ove godine napisali da je Nukenova bila Bišimbajevova treća supruga te da ju je ovaj napao kada mu je jasno dala do znanja da ga želi ostaviti. Na sudu se moglo čuti da ga je više puta pokušala ostaviti te da ju je ovaj više puta istukao.

Aitbek Amangeldi, stariji brat Sultanat Nukenove i ključan svjedok tužiteljstva, rekao je The Associated Pressu da je smrt njegove sestre nesumnjivo promijenila stavove u Kazahstanu o obiteljskom nasilju. "Ljudi promijene mišljenje kada vide kako to izgleda kad netko nekoga muči", rekao je Amangeldi, referirajući se na snimke koje su puštene tijekom suđenja. "Naravno, teško mi je kad sam u sudnici, kada moram slušati što (Bišimbajevovi) branitelji govore. Još mi je teže kada se sjetim da će cijela nacija čuti njihove riječi. Međutim, jasno mi je da su ti prijenosi edukativni materijali za odvjetnike i borce za ljudska prava", dodao je Amangeldi.

Bišimbajev je na ročištu koje se održalo 3. travnja ustvrdio da nije kriv za teško ubojstvo te ustvrdio da je njegova supruga preminula od ozljeda koje si je sama nanijela, piše Daily Mail. Njegovi su odvjetnici rekli da je ozljede mozga od kojih je preminula zadobila kada je pala i glavom udarila u WC školjku. "U jednom mi je trenutku rekla, ‘u redu, sad ću skinuti hlače‘. Zgrabio sam je s leđa i pitao, ‘što radiš?‘. Rekao sam joj da to ne mora raditi. Zgrabio sam je s leđa za struk. Ispalo je da joj je lice bilo okrenuto prema WC-u, a da je leđima bila okrenuta prema meni. Zbog toga što sam je zgrabio za struk, za hlače, ona ih je poželjela skinuti, svući. Navodno je imala ideju i tad mi je rekla, ‘sve ću ti sasuti u lice‘. Sve je to bilo agresivno i vulgarno", rekao je Bišimbajev te dodao da se u tom trenutku naljutio i pustio je. Bišimbajev je ustvrdio da je Nukenova nakon toga izgubila ravnotežu i počela padati. Dodao je da je prvo glavom udarila u zid te da je zatim udarila u WC školjku. "Bio je to snažan udarac. Lice joj se odbilo od toaleta i pala je na pod. Dva udarca. To me iznenadilo. Gledao sam što se dogodilo. Ležala je na podu nekih 10-15 sekundi. Ja sam gledao to i stajao i gledao", rekao je Bišimbajev.

Suđenje Bišimbajevu, bivšem ministru gospodarstva u vladi bivšeg predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, glavna je tema u Kazahstanu. Prvo je to suđenje koje se prenosi na internetu, a Kazahstanci ga stalno komentiraju na društvenim mrežama. Predsjednik zemlje Kasim-Žomart Tokajev 15. je travnja potpisao izmjene zakona koji se tiče obiteljskog nasilja. U čast Nukenove, zakon je naširoko poznat kao "Sultanatin zakon".

Prema studiji Agencije Ujedinjenih naroda za jednakost spolova koja je objavljena 2018. godine, u Kazahstanu svake godine od posljedica obiteljskog nasilja pogine oko 400 žena, a mnogi se slučajevi uopće ne prijave.

Kazahstan je 2017. dekriminalizirao premlaćivanja i druge nasilne činove koji rezultiraju "manjim" ozljedama. Spomenuti je novi zakon ukinuo te odredbe. Amangeldi je rekao da u konačnoj verziji zakon nema stavki koje se tiču uhođenja i uznemiravanja.

Viktorija Kim, znanstvenica međunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, rekla je da kazahstanski kazneni zakon ne poznaje termin "obiteljsko nasilje". Kad bi se to promijenilo, vlasti bi javnosti poslale jasan signal da ozbiljno shvaćaju tu problematiku.

Amangeldi smatra da se kazahstansko društvo nakon smrti njegove sestre neće vratiti na staro. "Godinama se u Kazahstanu i široj regiji šutilo o obiteljskom nasilju. Pola je rješenja to što se o njemu sada priča", rekao je Amangeldi.

Borkinja za ženska prava Ajgerim Kušankizi rekla je da je suđenje Bišimbajevu "probudilo" političare i društvo. "Neki će reći da je ovo suđenje, suđenje stoljeća. Političari su počeli razmišljati o tome što obiteljsko nasilje znači za njihove kćeri", rekla je Kušankizi, jedna od stručnjakinja s kojima su se vlasti posavjetovale prije donošenja "Sultanatina zakona".

Kazahstanski savez roditelja pobunio se protiv prijedloga aktivista jer je protiv feminističkih inicijativa i LGBTIQ+ prava. Uz to, borci za prava žena tvrde da su zbog svog rada izloženi raznim pritiscima.

Bišimbajev je ministar gospodarstva bio od svibnja 2016. do kraja prosinca iste godine, a ranije je radio na raznim rukovodećim mjestima u državnim agencijama. Dvije godine nakon toga, osuđen je za primanje mita i pronevjeru. Sud ga je zbog toga osudio na 10 godina zatvora, ali je zbog toga što dolazi iz utjecajne obitelji pušten ranije. Od 10 godina, odslužio je samo 18 mjeseci. Zbog toga se strahuje da bi Bišimbajev, čak i ako bude proglašen krivim za smrt svoje supruge, mogao dobiti neadekvatnu kaznu. Prema važećim zakonima, ako bude osuđen, mogao bi dobiti maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:00