MALO, ALI VESELI

Minimalno olakšanje: Franak danas pao na 7,08 kuna!

Jačanje franka šteti i švicarskom gospodarstvu pa su švicarske vlasti najavile provođenje niza mjera kojima se namjerava stabilizirati valuta

Nakon uzastopnog višednevnog jačanja švicarski franak danas je ipak malo oslabio. Iako nije riječ o značajnom padu, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, koji će se početi primjenjivati od sutra, franak iznosi 7,081413 kuna.

Podsjetimo, nakon problema koje je izazvalo jačanje franka, Švicarska posljednjih nekoliko dana provodi mjere kojima pokušava stabilizirati svoju valutu.

Osim najavljene mjere jačanja likvidnost kroz povećanje ponude franka kako bi suzbila snažan rast koji prijeti i švicarskom gospodarstvu, Švicarska je nedavno podigla depozite po viđenju, s 30 na 80 milijardi franaka te s 80 na 120 milijardi.

Posljednja nada za dužnike čiji su krediti vezani uz franak , a kojima se rata povećala za čak 20 posto, je najava Švicarske središnje banke (SNB) da će izvršiti i transakcija devizne zamjene, koje su posljednji put primijenjene 2008. godine.

Do velikog jačanja franka došlo je jer su investitori počeli sve više ulagati u tu valutu, inače poznatu po svojoj stabilnosti, ne bi izbjegli 'havariju' koja se događa na svjetskim tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:06