BOGATI ZAŠTITNIK

Milijarder prijeti: ‘Oformit ću vojsku i kupiti milijun dronova kao Ukrajinci. Kinezi će na Tajvan samo preko mene mrtvog‘

Prije nego što se predomislio Tsao je svoje milijune dugo trošio na pokušaj da Tajvan s vladom u Pekingu pronađe zajednički jezik

Tajvanska vojska i Robert Tsao (u krugu)

 Walid Berrazeg/Hans Lucas Via Afp

Sa zaštitnom kacigom na glavi i pancirkom zaštićen od metaka tajvanski milijarder Robert Tsao objavio je ovih dana da je spreman platiti obuku vojske koja će braniti Tajvan od Kine.

Tsao, poduzetnik najpoznatiji po kompaniji za proizvodnju poluvodiča, iznenadio je mnoge svojim ratničkim stavom, posebice jer je u mlađim godinama pokušavao djelovati kao most između odmetnutog otoka i kopnene Kine. No, taj 75-godišnji milijarder sada je odlučan u želji da oformi vojsku zbog koje će Pekingu biti jasno da Tajvan ima bogate zaštitnike koji neće dopustiti da otok postane još jedan Hong Kong.

Prije nego što se predomislio Tsao je svoje milijune dugo trošio na pokušaj da Tajvan s vladom u Pekingu pronađe zajednički jezik. Gradio je dijalog, ali i tvornice u Kini. Družio se s komunističkim vodstvom u dalekoj prijestolnici i držao predavanja kineskoj publici. Kada je potres strahovito razorio pokrajinu Sechuan 2008. godine, Tsao je velikodušno prodao dio svoje umjetničke kolekcije kako bi pomogao žrtvama devastacije. S tajvanskim je vlastima svojedobno bio u svađi i posljednje je godine živio u samonametnutom egzilu u Singapuru.

Zato je njegov iskorak još jače odjeknuo. Tsao je u svojem velikom govoru o osnivanju tajvanske dobrovoljačke vojske s ciljem obrane od pretenzija Kine osudio komunističke batinaše i objavio da se vratio na rodni otok. No, otišao je korak dalje i rekao da daje ekvivalent 96 milijuna eura za obuku tajvanskih "građana-ratnika", branitelja u slučaju kineske invazije. Petina obećanih sredstva trebala bi ići Akademiji Kuma, školi koja organizira tečajeve prve pomoći i civilne obrane. Tsaov je plan potrošiti 15 milijuna eura za treniranje civilnih snajperista, a namjerava kupiti i milijun dronova jer je vidio koliko su učinkoviti u sukobu u Ukrajini. "Morao sam se vratiti kako bih ljudima otkrio prirodu trenutačnog kineskog režima", rekao je još Tsao. "Oni su poput mafije, organiziranih kriminalaca pod krinkom vlade. Na Tajvan će doći samo preko mene mrtvog", poručio je iz svojeg doma u Taipeiju.

Tsao je u svojoj karijeri dobro iskoristio nagli rast Kine kao svjetske tvornice, a njegova kompanija United Microelectronics Corporation bila je važan dio u ekonomskoj transformaciji Tajvana.

Tsao se odavno uključio i u politiku te je kod kuće naljutio mnoge jer je razgovarao s kineskim vođama. "Vjerovao sam da bi ujedinjenje s Tajvanom trebalo provesti isključivo, ako bi to bilo moguće, mirnim putem. Zato sam zagovarao referendum. To nije značilo da sam bio za ujedinjenje, nego isključivo da se građani izjasne", objasnio je u razgovoru za Times.

"Bio sam naivan. A sve se promijenilo kada je na vlast došao Xi. S njim se vratio i duh Mao Ce-tunga", govori Tsao. Na njega je, kaže, velik dojam ostavilo kinesko gušenje prosvjeda u Hong Kongu gdje je tada živio. Gledao je, kaže, gangstere kako tuku civile palicama i metalnim šipkama. "Tada sam odlučio napustiti Hong Kong. Rekao sam da više nikada neću kročiti u Macao ili Kinu sve dok je ovaj režim na vlasti", izjavio je Tsao.

Njegova misija da spriječi Kinu da se približi otoku i nametne svoju vlast kao što je to učinila u Hong Kongu daje mu novu energiju i cilj. Međutim, pitanje je kako na to gleda vlada u Taipeiju. Njegov zahtjev da se vlada uključi kupujući mete na kojima će se vježbati njegova armija snajperista je odbijen.

To ga zasad ne dira previše, barem tako kaže. Kada je uz mnogo publiciteta objavio svoje planove, na sebi je nosio pancirku i kacigu kako bi poslao važnu poruku. "Vašim neprijateljima teže vas je napasti ako ste se zaštitili. Rat se, nadam se, može izbjeći ako SAD i Tajvan pokažu svoju odlučnost Kini. Ja sam se izjasnio. Neću dopustiti da Tajvan postane novi Hong Kong", zaključio je Tsao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28